Jason Castriota förklarar Saab PhoeniX för Chris Bangle

Saabs chefsdesigner Jason Castriota visar vägen med konceptbilen PhoeniX. Här är tre filmer där Castriota förklarar designspråket - bland annat för BMW:s före detta chefsdesigner Chris Bangle. Två färgstarka, snabbkäftade amerikaner - vem får sista ordet?


Det brukar sägas att Chris Bangles riktiga storhet inte ligger i designkunskaper, utan i förmåga att övertyga. Under sju år ledde Chris Bangle designarbetet hos BMW och även efter sin avgång, 2009, debatteras hans modeller flitigt. Var Chris Bangle djärv och nyskapande, eller bidrog han bara till att förfula BMW:s modeller?

Helt fel kan Chris Bangle i alla fall inte haft eftersom BMW haft en stadigt uppåtgående försäljningskurva. Ännu så länge vet vi inte vilken betydelse Jason Castriota får för Saab men på Genèvesalongen kan vi se den första skapelsen i form av konceptbilen "PhoeniX". Att Jason skapat debatt står i alla fall klart redan och konceptet har fått stort genomslag i media, vilket även gett ringar på vattnet i form av uppmärksamhet kring Saabs övriga nyheter i Genève.

Bild 368188

Det korta filmklippet från Car Design News med Bangle och Castriota får du inte missa, ordväxlingen är smattrande! Klicka på bilden för att länka till YouTube.


Vad händer om man sammanför de två vältaliga designproffsen Chris Bangle och Jason Castriota? Det vet vi nu då sajten Car Design News gjort just det och lagt ut filmklippet med Castriota och Bangle på YouTube. Det slår gnistor, kan vi lova och rallarsvingar på båda håll delas ut. Bangle frågar var man hittar "Saab" i konceptbilen och Castriota levererar vänligheter tillbaka i form av ett tydligt "but" (som ska uttolkas som butt - i "Bangle Butt" - som man brukar benämna den karakteristiska bakdelen på Bangles BMW-design).

Jason Castriota blir även intervjuad av Steven Wade på SaabsUnited.com och den filmen hittar vi också på YouTube (klicka här för Jason Castriota & Steven Wade om PhoeniX). Dessutom har Saab producerat en egen film där Jason Castriota pratar om konceptbilen PhoeniX: "Saab PhoeniX concept revealed in Geneva". Klicka på länkarna för att hoppa till filmerna på YouTube.

Jag håller på Castriota (= gasa). Jag anser att Bangle vinner diskussionen (= bromsa).
514
46