Audi TT RS Plus – kommer i maj

En tysk bloggsajt har snappat upp ett interndokument från Audi som visar att sportcoupén TT RS ska få ett extra modellalternativ. Med tillägget ”Plus” ökar...
Annons

En tysk bloggsajt har snappat upp ett interndokument från Audi som visar att sportcoupén TT RS ska få ett extra modellalternativ. Med tillägget ”Plus” ökar Audi trycket i turbofemman och får ut mer effekt – men stämmer siffrorna?

Audi TT RS Plus - kommer i maj

Audi TT RS (på bilden) har officiellt 340 hk men ger i praktiken mer. Nya TT RS Plus har uppgivna effekten 360 hk – men hur mycket ger den i praktiken? KLICKA FÖR STÖRRE

På den gamla goda tiden – det vill säga för några år sedan – hade Porsche ganska mycket att säga till om inom VW Group. Delvis ett resultat av att Porsches dåvarande ledning försökte köpa upp hela VW Group (vilket gick åt pipsvängen) men också på grund av en allmän rädsla för "intern kannibalism".

Inom VW Group ville man inte konkurrera allt för mycket. En Skoda Octavia RS fick sämre bullerdämpning, för annars blev den "för bra" i förhållande till Audi A3 1,8T (de hade exakt samma drivlina och bottenplatta). Audi R8 fick inte lika hög effekt i sin V10 som Lamborghini Gallardo (trots att det var i stort sett samma motor) och Audi TT RS fick inte heller bli "för bra" då den konkurrerade med Porsche Boxster och i viss mån 911:an.

Audi TT RS Plus - kommer i maj

Audi var först inne på att skapa en turboladdad VR5, men hittade sedan tekniken med kompaktgrafitgjutjärn (CGI) som innebar att man kunde köra ett mycket kompakt motorblock – tillräckligt för att få ner den raka femma på tvären i motorrrummet. KLICKA FÖR STÖRRE

De ovan nämnda modellerna är bara några exempel på hur man tänkte. Numera är det dock fritt fram och VW:s strategi går istället ut på att skapa attraktiva modeller som lockar in nya kunder i bilhallarna – om de sedan kommer inifrån VW Group eller från något annat varumärke spelar ingen roll. Det innebär konkret att man till exempel erbjuder Audi R8 GT, en betydligt sportigare version med full effekt i V10:an (560 hk). Missa för övrigt inte Fredrik Huldts provkörning av Audi R8 GT, ännu ett magiskt webb-TV inslag signerat av vår egen filmare Richard Sjösten.

Men nu ser vi första tecknet på att även sportcoupén TT RS ska släppas ut i frihet. Från den tyska Audibloggsajten "QARSi.de" kommer ett interndokument som visar att i maj ska Audi erbjuda en "TT RS Plus" som fått toppeffekten höjd från 340 till 360 hk (läs mer TT RS Plus på den här länken). Effektsiffrorna som Audi uppger är ganska modesta och i praktiken vet vi att motorerna ger något mer. Det ska bli intressant att mäta hur mycket "Audi TT RS Plus" egentligen ger – kanske blir det tillfälle redan i sommar?

Annons
Annons
Rulla till toppen