Supertunn navigator att docka i Volvo

Man måste inte beställa det integrerade RTI-systemet för att få navigation i en Volvo. Nu finns en löstagbar navigator som dockas till bilen och passar...
Annons

Man måste inte beställa det integrerade RTI-systemet för att få navigation i en Volvo. Nu finns en löstagbar navigator som dockas till bilen och passar alla Volvomodeller. Och den kommer ihåg var du parkerade.

Supertunn navigator att docka i Volvo

Den Volvoanpassade Garmin-navigatorn dockas i en speciell hållare utan synligt kablage på vänstra vindrutestolpen, där den uppfyller Volvos säkerhetskrav.

Volvos helt integrerade navigationssystem RTI är en elegant lösning med stor bildskärm och funktionsstyrning i bilratten. Men det är dyrt (cirka 20.000 kronor) och kan inte användas utanför bilen.

För ett år sedan lanserade Volvo en alternativ navigator i form av en portabel enhet från Garmin, med pekskärm och röststyrning. Den erbjöds först till S60 och V60, men nu meddelas att den finns som tillbehör för eftermontering till samtliga modeller i nuvarande Volvoprogrammet.

Den Volvoanpassade navigatorn är Garmin Nüvi 3790, som dockas i en speciell hållare på vänstra vindrutestolpen. Hållaren har inbyggd högtalare och strömmatning för kontinuerlig laddning av enheten. Monteringen görs av en Volvoverkstad och innebär att man slipper synligt kablage till navigatorn. Har man dockningsenhet i flera bilar kan navigatorn enkelt flyttas mellan dem. Navigatorn kan även användas när man går till fots, och den kommer ihåg var du parkerade i och med att den sparar positionen när den tas loss ut hållaren.

Nüvi 3790, som är bara nio millimeter tjock, har tryckkänslig glasskärm och hanteras med tio grundläggande pekkommandon, förutom att man kan ge muntliga order via röststyrningen – som förstår nio olika språk, inklusive svenska.

Viktiga byggnader och intressanta punkter visas i 3D för att ge bättre översikt och i korsningar får föraren hjälp att välja rätt fil med fotorealistisk grafik. Med hjälp av TMC (Traffic Message Channel) talar navigationssystemet om för föraren om det finns trafikstörningar på vägen och kan då rekommendera alternativ rutt. Unika funktioner är Volvos startlogga och att Volvos verkstäder finns med i kartmaterialet.

Garmin 3790 levereras förprogrammerad med vägkartor för Europa plus USA/Kanada/Mexiko eller Ryssland. Den kostar komplett med montering 6.990 kronor till samtliga Volvomodeller utom C70, där en något mer komplicerad installation höjer priset till 7.520 kronor.

Samma navigator utan kartor vid leveransen heter 3760. Den kräver att lokala kartor laddas ner separat hos återförsäljaren eller av kunden själv.

Annons
Annons
Rulla till toppen