Volvo Concept Universe - den nya lyxsedanen

Den nya Volvo Concept Universe är inte bara en konceptbil, det är en kommande lyxmodell. Volvo Concept Universe premiärvisas just nu i Shanghai och är skräddarsydd för kinesiska kunder. Men passar den även i Europa - vad tycker du?


Volvo Concept Universe markerar ett avstamp in på den kinsesiska marknaden och konceptbilen som visas i Shanghai är inte enbart en lek för "nygamla" chefsdesignern Peter Horbury - det här är en stor, lyxig sedanmodell som ska byggas. Kanske inte riktigt exakt så här i serieversion, men förmodligen bra nära.

"Det här är nästa steg i den historiska utvecklingen av lyxiga Volvosedaner," sa Volvos vd Stefan Jacoby när han avtäckte Concept Universe på bilsalongen i Shanghai. "Concept Universe ger en glimt av vad köparna kan vänta sig av vår nästa stora sedanmodell."
"Vi ska lyssna in mycket noggrant vad de kinesiska bilkunderna anser om utformningen," fortsatte Jacoby. "Senare kommer vi också att visa Concept Universe i andra delar av världen. Den kommer att ingå i den globala kontext vi siktar på för alla våra bilar."

Bild 367542

Inte bara en lek med linjer, alltså, utan en tydlig indikation på vad vi kan förvänta oss från Peter Horbury och Volvo i framtiden. Volvo Concept Universe är onekligen dramatisk, men passar designen även i Europa och USA? KLICKA FÖR STÖRRE


Förutom konceptbilen Volvo Concept Universe hade Stefan Jacoby även med sig andra nyheter till Shanghai. Volvo utvecklar just nu en helt egen och ny teknisk plattform med namnet SPA - "Scalable Platform Architecture" (skalenlig plattformsarkitektur, enligt Volvos sätt att översätta begreppet. Skalbar vore ett bättre ord, precis som signaturen Jonny skriver i kommentarerna).

"När vår kommande lyxsedan anländer inom några år, så kommer den att vara bland de första Volvobilar som byggs på den nya skalenliga plattformen," sa Stefan Jacoby. "Samtliga våra stora och medelstora bilar kommer så småningom att baseras på SPA."
Först ut med den nya SPA-plattformen blir nästa generation XC90 och därefter kommer seriemodellen av Volvo Concept Universe.

Stefan Jacoby kunde också avslöja att Volvo Personvagnars helårsresultat för 2010 visar på ett positivt resultat. Det är dock inte färdigt ännu utan ska presenteras inom några veckor.

Bild 367543

Som vi ser på den här bilden är förarmiljön mera vilsamt mörk, vilket passar inte minst vid nattkörning. Men färgskalan blir gradvis ljusare ju längre bak man kommer. KLICKA FÖR STÖRRE


Som vi vet från tidigare intervjuer med Stefan Jacoby har han för avsikt att göra Volvos modeller mera "mänskliga" och så enkla att förstå sig på att man aldrig behöver slå upp handboken. Stefan Jacoby fick tillfälle att utveckla detta i nummer 4-2011 i en stor intervju (klicka på länken för att komma till kiosken). Den filosofin demonstreras i Volvo Concept Universe med tydliga kontroller och en pekskärm som närmar sig handen när man sträcker sig efter den.

De mörka färgtonerna i framsätet övergår gradvis till en ljusare färgskala i baksätet. Chefsdesigner Peter Horbury förklarar:
"Interiören är exceptionellt raffinerad, och ändå fylld med alla de enkla detaljer som gör Volvo till mästare i okomplicerade lösningar. Det finns ett växande intresse bland köpare av prestigebilar för vår genomtänkta mix av design och lättillgänglig teknik. Detta är en trend som passar oss perfekt. Vi är övertygade om att vår syn på exklusivitet har en lysande framtid," berättar Peter Horbury.

Mer om filosofin bakom Volvo Concept Universe i Shanghai kan du läsa i Volvos pressrelease. Klicka på länken för att ladda hem som pdf-dokument.

Konceptbilen Volvo Concept Universe sägs hämta inspiration från tidigare, klassiska Volvomodeller och nog sjutton har motorhuv och framskärmar drag av PV, eller hur? Vad kineserna i Shanghai tycker om designen återstår att se men vad tycker ni läsare om Volvo Concept Universe - är det rätt väg man slagit in på? Fältet för kommentarer är öppet!

Bild 367544

Foto, live från Shanghai: UnitedPictures.COM


Bild 367545

Bild 367546

Bild 367547

Bild 367548

Bild 367549

Bild 367550

Bild 367551

Bild 367552

Bild 367553

Bild 367554

Bild 367555

Bild 367556

Bild 367557

Bild 367558

Kanonsnyggt - det här är något som Volvo borde sätta i serieproduktion!
852
1060