Saab 9-4X - bäst någonsin?

Alrik Söderlind ringer från USA där han just har kört nya suven Saab 9-4X. En stor och välbyggd bil som kommer till Sverige i höst - och den är redan i produktion.

Bild 367258

Alrik Söderlind korsade Atlanden för att äntligen på provköra nya Saab 9-4X.


Efter ett tiotal försök att hitta en plats (i USA) med mobiltäckning, hittar Alrik till slut en pratbar plats i Middleburg, 10 mil väster om Washington.
- Det här skulle kunna vara USA:s svar på engelska Midsomer, alltså byn från "Morden i Midsomer". Det är verandor, prunkande trädgårdar och höga häckar. Det känns nästan lite svenskt. Men husen är förstås större och så står det pickisar på garageuppfarterna. Och mycket japanskt.

Har du sett några svenska bilar då?
- Ja, nyss såg jag en 9-5:a och för en stund sedan såg jag en gammal Volvo 960.

Så vad säger du om Saab 9-4X då? Hur är första intrycket?
- Det är att den känns välbyggd och att den är stor. 2,1 ton, så det är ingen lättviktare. 9-5:an känns kanske lite mer modern i sin form, den här är mer klassiskt suvig. Interiört har den väldigt mycket 9-5-känsla.

Bild 367259

Saab 9-4X kommer till Sverige i höst, men är redan i produktion eftersom den börjar säljas i USA redan i juni.


Hur är den att köra?
- Jag kör toppversionen, en dubbelturbo på 2,8 liter, 300 hk och 450 Nm. Man sitter högt och bra, som alltid i en suv. Än så länge har vi mest kört på "Highways", och där sköter den sig fint. Så pass fint att DI:s Håkan Matson blev stoppad av polisen... Men den kommer mer till sin rätt på de kurvigare vägarna. Den är riktigt trevlig att köra. Den går tyst och är mycket komfortabel. I den här version kan man välja komfort- eller sport-fjädring. Enligt Saab drar den 1,2 liter per mil.

Är det något som har överraskat?
- Nej, inte direkt. Den känns stabil och vridstyv och ger en kompakt känsla trots att de är ganska stor. Större än sina konkurrenter som är BMW X3, Audi Q5, Mercedes GLK och naturligtvis Volvo XC60. Den känns mer välbyggd än 9-5 men den kostar ju mer också. Den känns lyxig.

Bild 367260

Saab 9-4X kostar från 399.000 kronor.


Vad kostar den och kommer den till Sverige?
- Jodå, den kommer till Sverige, i oktober, då som modellår 2012. Nu kör jag modellår 2011, efterson den i USA börjar säljas redan i juni. Glädjande nog har den redan gått i produktion, i måndags faktiskt. Fast inte i Trollhättan utan i Mexico.
Den finns bara med två motorer, båda bensin. Den mindre (265 hk direktinsprutad sugmotor på 3,0 liter) kostar från 399.000. Aeron (med 300 hk) kostar 510.000 kronor, men då är den fullsmetad med utrustning.

Vad händer nu?
- Nu ska jag först köra lite mer. Sedan ska jag träffa massa spännande folk och ta reda allt som går om deras nya kinesiska samarbetspartner Hawtai. Sedan ska jag till hotellet och skriva, det blir hela sju sidor om 9-4X och Kina-spåret i nästa nummer av auto motor & sport. Missa inte det!
• Nummer 11 finns i butik torsdag den 19 maj.
• Klicka här för mer fakta och bilder på Sab 9-4X.
• Klicka här för att se film på Saab 9-4X.

Bild 367261

De som har suttit i nya Saab 9-5 känner nog igen sig också i 9-4X.

Ser fin ut - klart intressant för mig!
752
192