Norge bjuder på överraskningar

Lagom till Norges nationaldag den 17 maj bjuder vi på en inblick i deras nybilsförsäljning. Det är en lista som bjuder på en del överraskningar....
Annons

Lagom till Norges nationaldag den 17 maj bjuder vi på en inblick i deras nybilsförsäljning. Det är en lista som bjuder på en del överraskningar.

Norge bjuder på överraskningar

Toyota Avensis är storbilsalternativet när norrmannen själv får välja. Bäst av alla säljer dock kompaktbilen VW Golf.

Igår var det Norges nationaldag. Utöver Think, Mazdas vätgasforskning och strypta Porschemotorer är det sällan vi har privilegiet att få omnämna vårt vackra grannland här på automotorsport.se.

Norge bjuder på överraskningar

Bekant test? Det finns även på norska!

Detta trots att vi på redaktionen i Solna även gör den norska utgåvan av auto motor og sport – något som få av er svenska läsare kanske känner till.

Med jämna mellanrum dyker vår norske chefredaktör, Jan-Harry Svendsen, upp hos oss för att vara med på tester, planera jobb samt ta hand om slutarbetet med varje norsk utgåva.

Men låt oss denna dag ta en titt på den norska nybilsförsäljningen. Förutom att Norge saknar inhemsk bilindustri och har skattesatser på bilar som ingen normal människa kan förstå, finns det många skillnader mellan de svenska och de norska bilvalen.

Eller vad sägs om en topp-3 lista bestående av VW Golf (såklart), Toyota Avensis (Norges V70) och – håll i hatten – Mitsubishi ASX! Att små japanska suvar går hem i de norska stugorna visas också med Nissan Qashqai på plats sju.

Norge bjuder på överraskningar

Elbilen i-Miev drabbas inte lika hårt av Norges skattesats av effekt eller Co2-utsläpp. Priset är 239 900 NOK, vilket är identiskt med Mitsubishi Lancer 1,6.

Mest iögonfallande är kanske elbilen i-Miev som med 475 sålda exemplar tar 30:e platsen, strax efter Hyundai ix35 och Ford Fiesta.

Bland de svenska modellerna säljer kombi- och suv-versionerna bäst med Volvo V70 på plats sex, V50 på plats 12 och XC60 på plats 15. Längre bak på listan hittar vi Saab 9-3 tätt intill nya S60 på plats 74 respektive 73.

I den lilla premiumklassen säljer Citroën DS3 bättre än Mini Cooper, där Countryman är storsäljaren i Mini-familjen.

Raketerna hittills i år är bland andra Opel Meriva (+524,3 %), Suzuki Swift (+165,2 %), Saab 9-3 (+165,2), BMW 5-serie (+118,3 %).

Hela listan över norsk nybilsförsäljning hittar ni här.

Annons
Annons
Rulla till toppen