"Tyskland ska bli bäst på elbilar"

Tyskland ska bli världsledande när det gäller elbilar. Staten satsar en miljard euro på forskning och utveckling fram till 2013 och industrin hänger på med...
Annons

Tyskland ska bli världsledande när det gäller elbilar. Staten satsar en miljard euro på forskning och utveckling fram till 2013 och industrin hänger på med mångmiljardbelopp för att nå målet en miljon elbilar på vägarna 2020.

"Tyskland ska bli bäst på elbilar"

Tyska regeringen sätter in ett paket åtgärder för att landet ska bli ledande på elbilsområdet, både när det gäller utveckling och försäljning av utsläppsfria bilar.

"Det blir ingen lätt väg, men vårt mål är att Tyskland ska bli världsledande marknad för elektriskt drivna bilar." Det sa landets förbundskansler Angela Merkel på måndagen i Berlin inför ledande elbilsexperter.

"Vi har kommit igång sent, men nu är det helt klart att politikerna, industrin, facket och forskningen i landet gemensamt tänker göra Tyskland till världens ledande elbilsmarknad – både när det utveckling, tillverkning och försäljning av batteridrivna fordon", förklarade Merkel. "Och vi håller fast vid vårt mål att det år 2020 ska rulla en miljon elbilar på de tyska vägarna."

Förbundskanslern kunde vid mötet med elbilsexperterna lova att den tyska staten satsar ytterligare en miljard euro på forskning och utveckling fram till 2013, samtidigt som man stimulerar elbilsförsäljningen med skattebefrielse, fria parkeringsplatser och egna snabbfiler i storstäderna.

"Tyskland ska bli bäst på elbilar"

Förbundskansler Angela Merkel är fast besluten att at Tyskland ska bli världens ledande elbilsmarknad, med en miljon elbilar som drivs med förnybar el senast 2020.

Det tyska näringslivet välkomnar statens insatser, och kommer enligt Angela Merkel att vara med och satsa runt 17 miljarder euro på forskning och utveckling samt produktion av elbilar de närmaste tre, fyra åren.

Utan dessa främjande åtgärder är det inte möjligt att nå målet en miljon elbilar 2020, slås det fast i en tung rapport från utredningen om nationell elektrisk mobilitet (NPE). Om inte förbundsstaten går in med betydande draghjälp, är det inte sannolikt att man når över en halv miljon elbilar 2020.

Tyska regeringen har dock klart uttalat att det inte blir fråga om några nybilspremier liknande dem som infördes för miljöbilar för ett par år sedan. Det systemet leder till snedvriden konkurrens, konstaterar regeringen.

I stället förordar näringsdepartementet ytterligare en miljard euro till forskning och utveckling inom elfordons- och batteritekniken, samtidigt som man vill införa speciella körfält för elbilar på stadsgator samt egna fria parkeringsplatser där bilarna kan laddas med garanterat "grön el".

Propositionen, som föreläggs tyska förbundsdagen på onsdagen, föreslår också befrielse från fordonsskatt i tio år för elbilar (och hybrider som släpper ut max 50 gram CO2 per kilometer) om de registreras före den 31 december 2015. Ooch tjänstebilsbeskattningen ska ändras så att det inte blir dyrare att köra elbil än andra biltyper.

Regeringen sätter också upp som mål att minst tio procent av statens egna bilar, köpta eller hyrda, ska släppa ut max 50 gram koldioxid per kilometer senast 2013.

Satsningen på elbilar handlar inte bara om nya produkter och exportinkomster – det handlar enligt Angela Merkel även om minst 30.000 nya arbetstillfällen i Tyskland fram till 2020.

Utredningen Nationalen Plattform Elektromobilität (NPE) kommer fram till att marknaden för elbilar (tillverkning och försäljning) befinner sig i en förberedelsefas fram till 2014, och spår att den verkliga massmarknaden skjuter fart mellan 2018 och 2020. Först då börjar elbilsmarknaden bli självbärande ekonomiskt.

I den tyska regeringens satsning på elektromobilitet ingår också bidrag till en pilotanläggning för tillverkning av litiumjonbatterier i staden Ulm i södra Tyskland. Staten går via forskningsministeriet in med "en ansenlig" summa i ett nätverk för utveckling av litiumjonbatterier som förkortat kallas KLiB. Där ingår 25 ledande företag och forskningsinstitutioner som arbetar för att utveckla cell- och batteritillverkning i Tyskland. Totalt handlar nätverkets investeringar om många miljarder euro.

"Effektiva batterier till rimlig kostnad är den centrala förutsättningen för vardagspraktiska elfordon. Den nya pilotfabriken i Ulm är ett stort steg på vägen mot en fungerande elektromobilitet", förklarar forskningsminister Annette Schavan.

Annons
Annons
Rulla till toppen