Är du miljövän – köp hellre suv än hund!

Suvar brukar framhållas som extremt miljövidriga. Men nu finns forskning som visar att en stor hund är mer resurskrävande än en stadsjeep. Kan det vara...
Annons

Suvar brukar framhållas som extremt miljövidriga. Men nu finns forskning som visar att en stor hund är mer resurskrävande än en stadsjeep. Kan det vara sant?

Är du miljövän - köp hellre suv än hund!

Ny forskning visar att en schäfer är sämre för miljön än en Toyota Land Cruiser.

Det är två forskare i Nya Zeeland som har räknat ut att en stor hund, typ schäfer, har ett miljöavtryck som motsvarar 1,1 hektar per år. Det är den markyta som krävs för att producera maten som hunden behöver. En medelstor hund "drar" 0,84 hektar.
En suv däremot, i det här fallet en 4,6-liters Toyota Land Cruiser, som körs 1.000 mil per år förbrukar en energimängd som motsvarar 0,41 hektar. Då inkluderas också den energi som gick åt till att bygga bilen.
Till och med vid jämförelse av flygresor ligger hunden dåligt till. En semestertripp från Nordeuropa till Mallorca ger ett miljövatryck på 0,37 hektar per person.
Bara om man går ner till små hundar, eller byter till katt, kommer man ner i låga siffror, runt 0,15 hektar.
Studien har gjorts av Robert Vale och Brenda Vale vid Victoria University i Wellington och delger sina resultat i boken "Time to Eat the Dog: The real guide to sustainable living". En sammanfattning av deras arbete presenteras i tidskriften New Scientist.
Kritik från upprörda människor har inte låtit vänta på sig, men forskarna hävdar att deras beräkningar är korrekta. Siffrorna bekräftas dessutom av John Barret vid Stockholm Environment Institute (SEI), skriver TT.

Ingen ursäkt – men en förklaring…

Som hundägare ber jag naturligtvis om ursäkt för mitt miljövidriga beteende, hade jag haft råd (och saknat hjärta) hade jag genast köpt en suv istället. Men till mitt försvar vill jag gärna framhålla att Bosse är så liten att han bör falla in under hamsterkvoten (0,014 hektar).

För det andra, som ensamstående hundägare är man så livegen att en semester (som inkluderar flygresa) blir lika osannolik som att Bosse skulle vara sur när jag kommer hem efter jobbet...

För det tredje – kör inte de flesta mer än 1.000 mil om året?

Anna Andersson, hundägare och miljövän

Annons
Annons
Rulla till toppen