Nio år gammal - och fast för rattfylla

Rattfylla är tyvärr vanligare än många tror. Men att en nioåring tas fast för att ha kört full hör till ovanligheterna. Brittiska polisen rapporterar att tusentals ungdomar tas fast för bilrelaterade brott varje år.

Bild 366898

Alkolås är ett enkelt sätt att undvika rattfylleri. Volvo utvecklade ett alkolåssystem för S80, V70 och XC70 - klicka på bilden för att läsa mer.

Den nioåriga pojken stoppades av polisen och fick göra utandningsprov. När resultatet visade att pojken kört full fördes han till polisstationen i engelska Cumbria - men polisen hade inget annat val än att släppa honom, på grund av hans låga ålder. Inget åtal lär följa.

Trafikäkerhetsförespråkare kräver nu att åtgärder vidtas för att komma till rätta med Englands ungdomsbrottslighet. Enligt tidningen The Telegraph är detta bara ett av tusentals fall av bilrelaterade brott som begås av personer under 18 år. I Northumbria togs exempelvis fyra 11-åringar och en 10-åring för bilstöld. Totalt har 2.467 personer under 18 år tagits av polisen för bilstöld, rattfylla och för att ha kört bil utan körkort.

"Unga personer måste lära sig farorna av att sätta sig bakom ratten utan rätt utbildning. Det är väldigt oroande att unga personer riskerar deras eget och andras liv på vägen. Detta måste åtgärdas omgående, sa Kath Hartley på organisationen Brake som förespråkar lägre hastighetsgränser och att trafiksäkerhet ska ingå i skolundervisningen.

Trafiksäkerhet i skolan är en bra idé.
200
9