Så stöldsäker är din nya bil

En tredjedel av bilarna i en ny undersökning har riktigt bra stöldskydd. Men fortfarande finns brister - bland annat hos japanska tillverkare. Hur bra är ditt stöldskydd? Här är listan!

Bild 354056

Stöldskyddet i nya bilar har blivit bättre, men fortfarande finns brister hos många tillverkare. Foto: Jens Trulsson.


Generellt blir bilarnas stöldskydd bättre och bättre. De flesta biltillverkare tar problemet med bilstölder på allvar. Volvo och Saab klarar sig bra, medan Citroën C5 Exclusive fick högsta möjliga poäng: fem stjärnor både i grenen "Stöld av bil" och "Stöld ur bil". Dock varierar betygen mer bland Citroëns modeller, exempelvis får DS3 två stjärnor i båda grenarna.

Bild 354057

Suzuki Splash får ruttet betyg, liksom Peugeot och Mazda.

Bra att tänka på är också att samma bil kan få olika betyg beroende på utrustning. Volkswagen Scirocco får exempelvis medelbetyg i standardutförande, men näst intill toppbetyg med "securityutrustning". Tillverkare som klarat sig bra är Volkswagen, Porsche och Renault. Värre gick det för Suzuki, Peugeot, Toyota och Subaru.

Testerna sker enligt NVSA-normen, men flera tillverkare saknas eftersom de inte låter bilarna testas enligt normen.
"Mot bakgrund av alla de fördelar som NVSA för med sig, är det mycket beklagligt att BMW, Mercedes, Kia, Nissan och Honda väljer att inte rapportera sina fordon för rating", säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.

• Hur bra är stöldskyddet i din bil? Här är hela listan i pdf-format.

Nästa gång jag köper bil ska jag tänka på stöldskyddet.
82
65