Stora suvar säkrast för förarna

Suvarna har tagit över som de säkraste bilarna på vägarna tack vare nya elektroniska hjälpmedel. Kolla listan över de säkraste bilarna! Ford Egde är en...
Annons

Suvarna har tagit över som de säkraste bilarna på vägarna tack vare nya elektroniska hjälpmedel. Kolla listan över de säkraste bilarna!

Stora suvar säkrast för förarna

Ford Egde är en av de säkraste suvarna att befinna sig i baserat på dödsstatistik bland förare i USA.

Enligt en ny rapport från Insurance Institute for Highway Safety är risken att dö i en bilolycka minst om du sitter bakom ratten i en stor suv. I biltypens ungdom var så inte alls fallet utan då rankades de stora suvarna tvärtom som farliga på grund av att de lätt kunde slå runt vid undanmanövrar. Den stora anledningen till förändringen i statistiken är de nya sofistikerade elektroniska stabilitetssystem (ESC) som hjälper till att förhindra rullning.

Stora suvar säkrast för förarna

Ju tyngre fordon desto mindre risk att dö i trafiken.

Nu när risken att rulla vid en olycka minskat så har suvarna övertaget gentemot bilar eftersom deras större tyngd och storlek gynnar förare och passagerare vid en krasch.
”Rullningsrisken i en suv brukade väga tyngre än deras vikt- och storleksfördel men så är inte längre fallet tack vare ESC”, säger Anne McCartt, forskningschef på institutet.

Det är inte bara vikten som räknas, utan höjden och andra faktorer. När bilar och suvar av samma vikt jämförs är det suvar som har lägre dödsantal bland förarna. Institutet räknar enbart på dödstal bland förare eftersom antalet passagerare i bilarna varierar. Man har även valt att justera för fler faktorer än förarens ålder och kön. Numera tar man också fordonets ålder och fordonets densitet i det område det är registrerat i beaktande. Tilläggas bör väl också att körstilar varierar stort och en sportbil körs ofta på ett annat sätt än en minibuss. Dock är sådana variabler omöjliga att få med i utfallet.

Forskarna räknade ut antalet dödsfall per förare för alla modeller med minst 100.000 registrerade fordon under 2006-09. (Ett registrerat bil-år är ett fordon som är registrerat i ett år eller två fordon som är registrerade i sex månader vardera). Bilarna som ligger bäst till är är Audi A6 Quattro, Mercedes E-klass 4-Matic, Toyota Sienna (enda minivanen), Ford Edge, Nissan Armada, Range Rover Sport och Land Rover LR3 som inte har ett enda dödsfall bland förarna (se tabell). Den bil som ligger sämst till i statistiken är Nissan 370Z. Klicka här för att läsa hela rapporten.

Annons
Annons
Rulla till toppen