Så ser nästa Smart ut

Uppföljaren till citybilen Smart Fortwo delar teknik med nästa generation Renault Twingo. Syskonbilarna lanseras 2014 – och så här kommer de se ut. Tredje gången...
Annons

Uppföljaren till citybilen Smart Fortwo delar teknik med nästa generation Renault Twingo. Syskonbilarna lanseras 2014 – och så här kommer de se ut.

Så ser nästa Smart ut

Tredje gången gillt? Mercedes har stora planer för den nya Smarten. KLICKA FÖR STÖRRE

Mercedes satsning på en modern småbil för storstadskunder fick en knackig start. Projektet drog igång i slutet av 1990-talet och första generationen visades upp 1998. Uppföljaren kom 2007. Smart blev aldrig någon testfavorit, trots det smidiga formatet. Men vi gillade Smart Crossblade – en helt galen skapelse utan dörrar och vindruta!

Tredje generationen Smart skulle lanserats om två år, 2013, men har nu försenats. Enligt franska tidningen La Tribunes källor får nya Smart Fortwo premiär 2014, och den delar mycket teknik med tredje generationen Renault Twingo som lanseras samtidigt. Detta för att spara pengar på utvecklingen – Smartprojektet har kostat Mercedes många miljoner och det är mycket viktigt att nästa generation säljer bra.

Så ser nästa Smart ut

Renault Twingo delar mycket teknik med nya Smart Fortwo. KLICKA FÖR STÖRRE

Så ser nästa Smart ut

Smart visade upp elroadstern Forspeed i Genève. KLICKA FÖR ATT LÄSA MER

Den nya Smarten tillverkas även i fortsättningen i franska Hambach medan Renault Twingo kommer tillverkas i Renaults fabrik i Slovenien. En fyrsitsig Smart ”Fortwo+2” eller Forfour kan byggas i Renaultfabriken senare.

Designen på nya Smart Fortwo hämtar en del inspiration från Smart Forspeed, en slags elroadster som visades upp i Genève i våras. Forspeed har en aktermonterad elmotor på 40 hästkrafter. Energin lagras i ett litiumjonbatteri som ger en räckvidd på 13,5 mil. Det finns ett ”boost-läge” där effekten ökas till 47 hästkrafter – och då går 0-60 km/h på 5,5 skunder. En del av tekniken från Smart Forspeed kan hitta ned även i nya Fortwo, och i Renault Twingo.

Så ser nästa Smart ut

Illustrationer: Schulte Design.

Annons
Annons
Rulla till toppen