Gordon Murrays T.27 avslöjad

Mannen som hjälpte till att revolutionera Formel 1 och gav världen McLaren F1 har äntligen dragit täcket av sin stadsvänliga elbil kallad T.27. 2,5 meter...
Annons

Mannen som hjälpte till att revolutionera Formel 1 och gav världen McLaren F1 har äntligen dragit täcket av sin stadsvänliga elbil kallad T.27.

Gordon Murrays T.27 avslöjad

2,5 meter lång och 1,3 meter bred men har ändå plats för tre personer.

På bara 17 månader har T.27 gått från idé till rullande prototyp och hela projektet har kostat cikra 80 miljoner kronor. Murray, som inte sparade på krutet när han designade och skapade världens då främsta och snabbaste superbil McLaren F1, har i dag fullständigt snöat in på att bygga den perfekta citybilen. Självklart med miljön i åtanke är T.27 tänkt att kunna lösa många av de problem som vi brottas med dagligen i form av trängsel, avgaser, parkering och höga kostnader.

T.27 drar nytta av Murrays nya patenterade tillverkningsprocess kallad iStream som gör det möjligt att kunna producera nya nivåer av säkerhet i små citybilar. Murray själv säger: lättvikt är vårt mest kraftfulla verktyg i kampen mot utsläpp och bränsleförbrukning. Detta gäller för alla bilar, och speciellt för elbilar, eftersom en lättviktsbil innebär ett lättviktsbatteri, vilket innebär att man höjer säkerheten och sänker priset dramatiskt.”

Nyligen fick T.27 med beröm godkänt i Miras krocktest med 40 procent offsetbarriär och den självbärande kolfiberkarossen visade inga tecken på att ge vika utan deformationen skedde utanför kupéutrymmet. Bilen är enbart 1,3 meter bred och 2,5 meter lång men har plats för tre personer där föraren, precis som på McLaren F1, sitter i mitten och två personer snett bakom.
Enligt Gordon Murray Design, som är företaget bakom T.27, är bilen den mest ekonomiska bland elbilar. Per kilometer drar den 29 procent mindre än Smart EV, 36 procent mindre än Mitsubishi iMiEV och hela 86 procent mindre än Mini-E.
Det fins tre protentiella tillverkare av T.27 och bilen kommer få sin gat-premiär på RAC Future Car Challenge den femte november.

Annons
Annons
Rulla till toppen