Porsche åter till LMP1

Som vinnare får Porsche står ensamt på tronen i Le Mans, alla andra är enbart utmanare. Till och med Audi som vunnit tio segrar på elva år står i skuggan. Se filmen!

Porsche är den biltillverkare som har överlägset flest vinster på Le Mans sedan de började dominera med sin Porsche 917 1970. Sedan dess har det blivit 16 totalvinster, den senaste för 13 år sedan i en Porsche 911 GT1. Stefan "Lill-Lövis" Johansson vann sin enda Le Mans-seger i en TWR Porsche 1997.
Porsche har dock under flera år på 2000-talet framgångsrikt tävlat i LMP2-klassen (Le Mans Prototype) med sin RS Spyder och innan Audi och Peugeot bytte till diesel var de till och med snabbare än de stora prototyperna. Under åren 2006-2008 vann de märkestiteln i LMP2. För övrigt så är Porsche alltid flitigt representerade i de mindre klasserna LMGT1 och 2, som numera är GTE Pro och GTE Am, av privatteam som tävlar med 997 GT3 RSR.

Bild 364788

Porsches legendariska 917, en av de mest framgångsrika tävlingsbilarna någonsin.

Nu står det klart att Porsche återvänder till kungaklassen LMP1 i Le Mans 2014. Just nu utvecklas en helt ny fabriksprototyp och den kommer av allt att döma att bli en hybrid. Just hybrid är något som Porsche rönt framgångar med i 24-timmars på Nürburgring där man ledde största delen av 2010-års racer men fick bryta i ledning en timme innan målgång. Årets GT3 R hybrid placerade sig väl men led effektförlust sedan tyska bilsportförbundet infört en restriktor som begränsade dess kapacitet. Men ordningen återställdes i och med att det var en Porsche GT3 RSR som totalsegrade.

Bild 364789

Porsche 911 GT1, de senaste Porschen av stå som totalsegrare i Le Mans.

Hartmut Kristen, chef för Porsche Motorsport, säger att Porsche nu börjar en grundlig research för att utvärdera de olika konceptvarianterna för den nya bilen. Det beror på vilken typ av regler som ACO (Automobile Club de l'Ouest) presenterar för 2014.
Mattias Müller, vd för Porsche säger att racing alltid varit en viktig del av Porsches varumärke. Det har bara varit en tidsfråga innan vi återvände med ett fabriksteam till elitserien i racing. Porsches framgångar på Le Mans står utan dess like och vi vill tillbaka för att ta vår 17:e totalseger.
Eftersom Audi och Peugeot kör med dieselmotorer, och fullständigt dominerar, är det med stor sannolikhet att Porsche kommer försöka integrera sin hybridteknik.
Bild 364790

Manthey Racings Porsche 997 GT3 RSR vann 24-timmars på Nürburgring.

Äntligen är Porsche tillbaka i Le Mans!
149
2