Toyota kör snart för fullt igen

En månad tidigare än planerat – i oktober – planerar Toyota att återigen ha full produktion i Japan. Återuppbyggnaden efter den förödande jordbävningen i mars har gått snabbare än planerat. Men räcker energiproduktionen?

Toyotas produktion är snart uppe i full fart igen, från oktober ska det inte vara några väntetider längre.

Mirakulöst nog skadades och omkom relativt få personer inom bilindustrin när den fruktansvärda jordbävningen skakade Japan den 11 mars. Flertalet av de större, japanska biltillverkarna har en betydande del av sin produktion förlagd utanför hemlandet men är ändå beroende av komponenter som tillverkas i Japan.

Inte bara japanska biltillverkare är beroende av komponenttillverkarna i Japan. Efter jordbävningen och tsunamin skadades många fabriksbyggnader och därmed produktionen av nyckelkomponenter för bilproduktionen över hela världen. Som väntat har dock de japanska tillverkarna varit fenomenala på att reparera skadorna och hösten ser ljusare ut än många vågat hoppas på.

Toyota meddelade officiellt under onsdagen att återuppbyggnaden gått oväntat fort. I oktober – en månad snabbare än tidigare planerat – förväntas Toyotas alla fabriker i Japan vara tillbaka på maximal produktionsnivå. Någon fördröjning av leveranserna efter oktober ska det inte bli, lovar Toyota. För att ta igen förlorad produktion kan man även tänka sig att börja jobba på torsdagar, en av de två veckodagar som man hittills frivilligt avstått från för att minska energibehovet i Japan. Genom att istället arbeta under veckohelgen minskas den toppbelastning som energiförsörjningen har under arbetsveckan, efter kärnkatastrofen i Fukushima.

Även Honda och Nissan har deklarerat att man förväntar sig en snabbare återhämtning än tidigare prognoser.

Starkt jobbat av japanerna att komma tillbaka i full fart igen så snabbt!
120
8