Turkar räddar Think

Norska elbilstillverkaren Think Global AS lämnade in sina konkurspapper den 22:a juni men redan nu finns det en räddare som knackar på dörren med blommor i hand - den turkiska återförsäljaren för Fisker Karma.
Annons

Turkar räddar Think
Thinks elbil City.

Vi har tidigare skrivit här om Thinks konkurs. Det är BD Otomotive som vill rädda Think från utrotning. Förhandlingarna har redan börjat och BD Otomotive sade i ett uttalande att de redan har gjort en due diligence och fått sin styrelses godkännande att fullfölja affären. 

”Våra motiv är enkla – att ta Think ur konkursen och låta företaget tillverka den prisvärda city-elbilen för Europa, såsom den är ämnad att vara,” sade BD Otomotives vd, Osman Boyner, i ett uttalande. ”Vi har tillverkningsmöjligheterna och återförsäljarnätverket att kunna göra detta, och tillsammans med en kärngrupp av norska Think-medarbetare i Norge, siktar vi på att kunna lansera nya plattformar och nästa generations fordon om vårt bud antas.”

BD Otomotive är en turkisk grupp som specialicerat sig på att ”elektrifiera transport”. De tar huvudsakligen italiensk- eller turkiskproducerade fordon och omvandlar dem till eldrift. De har dessutom ett omfattande återförsäljarnätverk och är officiella återförsäljare för både BYD och Fisker, samt driver en omfattande infrastruktur för laddstationer för elfordon runtom i Turkiet.   

Turkar räddar Think
Plugin-hybriden Fisker Karma.

Detta är fjärde gånger Think hamnar i ekonomiska svårigheter under sin 20-åriga historia och bolaget kontrolleras just nu av en advokat från norska firman Thommessen. 

Think tillverkade elbilen City hos Valmet i Finland och produktionen av bilen har stått stilla sedan mars då företaget försökt få ordning på finanserna. Även Think North America berörs av konkursen eftersom de finansieras av det norska huvudkontoret. De har en fabrik i Elkhart, Indiana. Under 2010 såldes enbart 1.043 exemplar av City.

Förra gången som Think var i trubbel var under finanskrisen 2008. Då lyckades de hitta nytt kapital och återupptog produktionen under senare delen av 2009. Dessförinnan ägdes Think av Ford och alltsedan den amerikanska biljätten sålde företaget 2003 har de haft ekonomiska problem.

Annons
Annons
Rulla till toppen