Saab får grönt ljus – startar 9 augusti

Försäljningen av Saabs fastigheter i Trollhättan har fått grönt ljus av sista instansen, regeringen. Därmed frigörs 255 miljoner kronor, något som ska hjälpa Saab att betala sina skulder och återstarta produktionen den 9 augusti.

Saab står still fabrik

Monteringsbandet i Trollhättan får stå still i ytterligare en månad. Industrisemestern har startat och utan produktion från underleverantörerna blir det svårt att fylla på lagren.

Saab Automobile kan nu glädja sig åt ännu en positiv nyhet på kort tid: även regeringen godkänner försäljningen av fastigheter i Trollhättan. I fredags deklarerade fastighetsbolaget Hemfosa att man ville köpa 50,1 procent av fabriksanläggningen för att sedan ha Saab som hyresgäst. Den affären krävde dock godkännande av både Europeiska investeringsbanken, EIB, riksgälden och ytterst regeringen.

Idag torsdag (7 juli) meddelade näringsminister Maud Olofsson att regeringen godkänt och därmed är det grönt ljus från alla tre instanser. Pengarna från Hemfosa kan därmed överföras till Saab Property AB – det dotterbolag till Saab Automobile som äger fastigheterna - inom kort. Bakom Hemfosa finns ett konsortium av fastighetsbolag där också Peab, Brinova och Weland Fastigheter igår.

Saabs finansiella situation är därmed något bättre än förut men bekymren är inte över. Fortfarande förhandlar Saab med sina underleverantörer om de finansiella villkoren för att få igång leveranserna igen och nu är man dessutom inne i industrisemestern då flertalet produktionsanläggningar står still. Saab Automobile har därför satt upp tisdagen den 9 augusti som det nya startdatumet. Med en längre startsträcka är det lättare att planera leveranserna och fylla på lagren.

Eftersom Saabs ekonomi är ansträngd får man leasa sin fabriksanläggning gratis det första året. Hur avtalet är utformat i övrigt nämns inte.

Helt avgörande för Saabs ekonomi är förstås hur bra försäljningen hämtar sig igen efter det långa produktionsuppehållet. Har varumärket fått sig en törn? Högst sannolikt. Innebär det att privatpersoner och företag inte vågar köpa en Saab? Svaret på den frågan avgör om Saab Automobile kan överleva och ni läsare har säkert en åsikt i ämnet – fältet för kommentarer står till ert förfogande!

Saab fabrik Trollhättan

Saabfabriken får stå still i ytterligare en månad. Men frågan är hur varumärket och förtroendet påverkats efter vårens långa stillestånd? Vågar folk köpa en ny Saab? Det är den stora frågan!

Bra jobbat av Saab, hur nattsvart det än ser ut kommer man alltid tillbaka. Nu ska jag köpa en Saab!
1915
137