VW Beetle 2012 – Jay Leno har provkört!

Världens första provkörning av den helt nya Volkswagen Beetle? Jodå, bilnörden Jay Leno fått den äran och han börjar filmen med en tur i originalet. Kan Beetle årsmodell 2012 mäta sig med Ferdinand Porsches briljanta bil från 1938 – det är frågan!

 

När Volkswagen efter mycket funderande gjorde verklighet av sin konceptbil 1999 namngav man den nya "Bubblan" till "New Beetle". Ganska logiskt, just då, men vad ger man då efterföljaren för namn tio år senare? "New-new Beetle"? Nä, knappast!

Senaste generationen Beetle lanserade Volkswagen på tre platser runt om i världen, 18 april. Du kan läsa mer om lanseringen och alla fakta kring VW Beetle genom att klicka på den markerade länken. Som vi kan se är "New" borttaget ur namnet och nya bilen heter kort och gott VW Beetle och ännu mer information finns hos svenska Volkswagen (klicka på länken). Möjligtvis kan man vid högtidliga tillfällen sträcka sig till att kalla nya generationen för "21st Century Beetle".

Som vi kan se i texterna utlovar Volkswagen en sportigare karaktär på den nya generationen Beetle men om det vet vi inte så mycket ännu. Ingen utomstående har fått tillfälle att provköra bilen innan den ska presenteras för media i höst. Jo – det finns ett undantag: Jay Leno!

Bilnörden och programledaren Jay tar alla tillfällen att göra nya filminslag om allt som rullar på minst två hjul, eller ett par larvband, vilket han samlat på sin sajt "Jay Leno's Garage" (klicka för att hoppa dit).

Jay Leno AMG Affalterbach V8 engine

Jay Leno besökte även AMG i Affalterbach och fick där vara med och bygga en SLS-motor, inklusive inkörning i bromsbänk. Det filminslaget vill vi verkligen se!

Under de senaste veckorna har Jay Leno varit i Europa och bland annat besökt Goodwood Festival of Speed. Men han hälsade också på hos AMG i Affalterbach där han under överinseende av svenskättade AMG-chefen Ola Källenius fick prova på att bygga en V8-motor till SLS (Måsvingen). Du kan läsa mer om Jay Lenos besök hos AMG i Affalterbach, där han även provkörde nya SLS AMG Roadster, hos eMercedesBenz.

Inslagen från AMG har vi inte hittat ute på nätet ännu men däremot finns det en alldeles färsk film på YouTube om Jay Lenos andra besök i Tyskland, hos Volkswagen. Där fick han ett unikt tillfälle att rulla ut en "Urfader" från 1938 och kunde häpet konstatera att det är en riktigt rolig bil att köra, inte minst för att den är så lätt och "basic" i sitt originalutförande. Tillkomsten av den första Volkswagen och Ferdinand Porsches arbete finns för övrigt beskriven i Auto Motor & Sports nya tidning "Porsche Story" som du kan läsa mer om på länken (klicka).

Som första journalist fick Jay Leno också chansen att ta en provtur med Beetle 2012 längs de tyska landsvägarna och frågan var förstås om nykomlingen är så sportig och kul som VW utlovat. Svaret får du genom att se filmen!

Jay Leno är en av de största bilnördar som finns - kul att han fick premiärköra!
337
46