Audi vill bygga fabrik i USA – kanske två?

Det har ryktats länge om att Audi ska etablera produktion i USA, men nu verkar planerna ha blivit mera konkreta. Audichefen Rupert Stadler avslöjar dessutom att det kanske inte blir en fabrik i USA – utan två!

Rupert Stadler Audi

Rupert Stadler verkar kunna trycka på knappen när som helst och starta bygget av en fabrik i USA. Men var - och när?

Den tyska premiumligan – det vill säga Audi, BMW och Mercedes – säljer bilar som aldrig förr. De senaste siffrorna för juni visar en global försäljning för BMW på 134.400 bilar (+ 12,3 procent), Mercedes sålde 120.500 (+ 6,4 procent) och Audi levererade 117.600 bilar (+ 19 procent).

För att möta den snabba tillväxten har Audi investerat i sin produktion och i förra veckan tog man första spadtaget i det som ska bli en kraftig utbyggnad av fabriken i Györ, Ungern. Totalt satsas 900 miljoner euro för att bygga en komplett anläggning, inklusive pressverk för karossdelar. 300 nya arbetstillfällen skapas, arbetsstyrkan ökar med 2.100 personer de närmaste åren och kapaciteten blir 125.000 bilar årligen. Fabriken i Györ blir därmed den fjärde, helt kompletta produktionsanläggningen i Europa bredvid Neckarsulm, Ingolstadt och fabriken i Bryssel. Dessutom har Audi en fabrik i Changchun, Kina, och en sammansättningsfabrik (CKD) i Aurangabad i Indien.

Audis långsiktiga mål är att spurta förbi både Mercedes och BMW i premiumligan och till 2015 sälja 1,5 miljoner bilar årligen (2010 sålde Audi 1,1 miljoner bilar). Men för att växa ytterligare krävs fler fabriker och då behövs en anläggning i USA, dels för att sprida riskerna för valutaförändringar men också för att Audi vill expandera i Nordamerika. Som bekant har både BMW (Spartanburg i South Carolina, startade 1994) och Mercedes (Vance i Alabama, startade 1993) insett behovet av en lokal produktion i regionen.

Audi Ungern Hungary factory Györ

Fabriken i Györ blir Audis fjärde, helt kompletta produktionsanläggningen i Europa. Men för att nå målet om en fördubblad försäljning till 2020, närmare två miljoner bilar årligen, behövs fler fabriker.

Volkswagen invigde nyligen sin helt nya fabrik i Chattanooga, Tennesee, och därmed är alla de tyska biltillverkarna samlade i det sydöstra hörnet av USA. Det antogs länge att VW och Audi skulle dela fabriken i Chattanooga men så blir det inte. I en intervju med branschtidningen Automotive News säger Audichefen Rupert Stadler att man nu har en detaljerad plan på en ny fabrik. "Frågan är inte om vi behöver produktionskapacitet i USA, utan när," sa Stadler till tidningen.

I planerna på en ny fabrik ingår även en tredje anläggning för VW-koncernen i USA. Den skulle tillverka motorer och transmissioner, vilket skulle försörja behovet både hos VW och Audi.

Beslutsunderlaget verkar alltså ligga klart hos Audi, men varför man dröjer med beskedet går Rupert Stadler inte in på. Kanske är man osäkra på konjunkturläget och vill se hur USA:s ekonomi utvecklar sig det närmaste året. Etableringsorten får vi inte heller reda på, men att det blir någonstans i "Södern" är en inte allt för vild gissning.

Helt rätt av Audi att dra västerut. Där man säljer ska man också bygga!
91
9