Officiell: Abarth Punto Evo EsseEsse

Väntan är över. Sedan Paris-salongen 2010 har Fiat lovat oss att Abarth Punto Evo Esseesse ska komma och nu är den äntligen här, redo för leverans.
Annons

Officiell: Abarth Punto Evo EsseEsse
Abarth Punto Evo EsseEsse.

Fiat har satt igång en trevlig prestandautveckling av sina bilar och nu senast är det Grande Punto Evo som får Abarths esseesse-behandling. I korta drag innebär det att den lilla 1.4-litersmotorns ECU får en uppgradering som ger 180 hästar vid 5750 varv/minut. Men det är även övriga teknisk och kometisk utrustning som kommer med. Vad har dock Abarth inte specificerat.

Fiat erbjuder sina Punto Evo-kunder esseesse-paketet som tillval vid nybilsköp eller som en uppgradering efter köp. Kravet är då att det sker inom 12 månader eller innan 2000 mil och att det utförs av en godkänd Abarth-handlare.

Uppgraderingen innebär ett prestandahopp för Punto Evo esseesse så nu gör den 0-100 km/h på 7,5 sekunder och toppfarten är utsatt till 217 km/h.
Officiell: Abarth Punto Evo EsseEsse

Abarth Punto Evo Esseesse har fyrkolvs-Brembobromsar runt om med flytande skivor fram och borrade skivor bak. Även stötdämparna har fått sig en uppgradering i form av Abarth-fjädrar och Koni FSD-dämpare som ger bilen en lägre stans. En sexväxlad låda sköter transmissionen och såklart finns det en Abarth-knapp med sportläge.

Abarth säger att: ”även om denna uppgradering förlitar sig på modern teknik, levereras esseesse-komponenterna i en trälåda som kunderna kan ta med hem som ett minne.”

Prestanda är inte alltid lika med miljöförstöring utan Abarth Punto Evo Essesse är Euro 5-klassad och kommer med start/stopp-teknik, MultiAir-teknik och växlingsindikator. Den ska klara en mil på 6 deciliter bensin och släpper ut 142 gram koldioxider per kilometer. 

Essesse-utrustningen kostar runt 30.000 kr extra på priset av en Fiat Punto Evo. Om den kommer till Sverige återstår att se, men man kan ju hoppas!

Officiell: Abarth Punto Evo EsseEsse
Officiell: Abarth Punto Evo EsseEsse
1,4 liter och Garrett-turbo ger 180 hästar och 0-100 km/h på 7,5 sekunder.
Annons
Annons
Rulla till toppen