Peugeot 508 RXH – 4WD-hybriden

En fullvuxen kombi med 200 hk och fyrhjulsdrift som bara släpper ut 109 g/km i CO2? För inte så länge sedan var det otänkbart men nästa vår kan du köpa Peugeot 508 RXH, bilen med både dieselmotor, elmotor och fyrhjulsdrift.

Peugeot 508 RXH

Vilket chassi man valt och hur stor höjningen är (finns det möjlighet att sänka/höja, till exempel) får vi inte reda på. Men Peugeot 508 RXH ska börja säljas efter årsskiftet.

Peugeots hybriddiesel har vi berättat om flera gånger förut och snart är den här i familjebilen 3008, även om det blir något senare än man inledningsvis hoppades. Försäljningen av Peugeot 3008 HYbrid4 startar i höst och någon gång efter årsskiftet ska den även finnas här i Sverige.

Men givetvis stannar inte hybridtekniken där (du kan läsa mer om Peugeot 3008 HYbrid4 på denna länk). Peugeot och koncernbrodern Citroën ska använda kombinationen av dieselmotor på framhjulen och elmotor till bakhjulen – man får alltså fyrhjulsdrift på köpet – i betydligt fler modeller. Sannolikt även i sportcoupén Peugeot RCZ och Citroën DS5. På bilderna här ser vi nästa tillskott i hybridfamiljen: den förhöjda kombimodellen Peugeot 508 RXH. De som tycker sig se likheter med befintliga modeller som exempelvis Volvo V70/XC70 och Audi A4/A6/Allroad behöver inte känna sig så ensamma.

De första ryktesuppgifterna om Peugot 508 med HYbrid4-teknik kom redan förra sommaren, då bilen premiärvisades. Då påstod man att CO2-utsläppet skulle komma ner på samma nivå som i 3008 HYbrid4, det vill säga 99 g/km. Men när Peugeot nu väljer att starta med den något terränganpassade kombimodellen är siffran aningen högre, 109 g/km i koldioxidutsläpp.

Peugeot 508 RXH

Peugeot har valt ganska diskreta attribut på sin "skogsmulle". Inga stora plastsköldar eller skrikiga detaljer.

Bränsleförbrukningen i Peugeot 508 RXH anges till 4,2 l/100 km. Kraften kommer från den 2,0 liter stora dieselmotorn med 163 hk och elmotorn som ger 37 hk. Sammanlagda effekten är alltså 200 hk jämnt och maximala vridmomentet 450 Nm. Eftersom det inte finns någon mekanisk förbindelse mellan de två drivkällorna behövs det ingen utrymmeskrävande kardanaxel och de två kan driva bilen var för sig, man kan alltså under kortare sträckor köra Peugeot 508 RXH som en renodlad elbil.

På utsidan kan vi notera ganska diskreta attribut, ungefär som Audi A4/A6 Allroad, med 18-tums hjul och förhöjd markfrigång. Fronten är delvis ny på RXH och vi funderar förstås på om de treradiga varselljusen med lysdioder kan vara någon ny idé som även ska användas på fler modeller. Vi vet sedan tidigare intervjuer att "nya" chefsdesignern Gilles Vidal har idéer som ska föra Peugeot vidare (= inga fler vidöppna fiskmunnar).

Det är inget som Peugeot vill bekräfta ännu men vad vi förstått ska 508 RXH komma med fler motoralternativ och även vara framhjulsdriven. Kanske får vi reda på mer i september, då Peugeot 508 RXH ska premiärvisas för publik i Frankfurt. Försäljningen ska starta "över hela Europa" under våren 2012. Något som vi också hoppas på, kanske i konceptform på Frankfurtsalongen, är sportbackversionen av 508:an – det blir den fjärde och sista karossversionen tillsammans med sedan, kombi och RXH.

Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Peugeot 508 RXH
Jag tycker att 508:an är riktigt snygg men den här är faktiskt ännu tuffare.
830
49