VW slog rekord: 2,5 miljoner bilar

För första gången någonsin har Volkswagen sålt mer än 2,5 miljoner bilar under ett halvår, det avslöjade VW-chefen Martin Winterkorn i måndags kväll. Orderingången är också rekordstor i VW Group. Men ny Audi-fabrik i USA? Nja…

VW-chefen Martin Winterkorn har över fyra miljoner skäl att vara nöjd med halvårsresultatet. Men vi får vänta ett tag på alla siffror.

Under måndagskvällen presenterades nya "The Beetle" i Berlin och snart drar den stora lanseringen igång inför höstens försäljning. Leveranserna ska starta i oktober i Tyskland och fortsätta under november i resten av Europa. I Nordamerika startar man redan i september.

Koncernchefen Martin Winterkorn hedrade tillställningen med sin närvaro och eftersom han är "chefernas chef" gör han lite som han vill. Till exempel kunde Winterkorn inte dölja sin belåtenhet över halvårsrapporten, som ännu inte offentliggjorts. Utan att gå in på alla detaljer kunde Winterkorn ändå avslöja att Volkswagen slagit ett nytt rekord: för första gången i historien har man passerat 2,5 miljoner bilar under ett halvår. Försäljningen ökade med 11,8 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som marknaden ökade.

Försäljningen för hela VW Group ligger förstås betydligt högre och enligt Martin Winterkorn har man haft en orderingång under årets första sex månader på "över fyra miljoner bilar, med marginal."

Ryktena om en ny Audi-fabrik i USA (eller kanske till och med två fabriker) tonade dock Winterkorn ner och sa att "inga beslut är tagna ännu." För en dryg vecka sedan gav man dock grönt ljus för ytterligare två fabriker i Kina, i Foshan och Yizheng, med kapacitet på vardera 300.000 bilar per år. Fabrikerna ska vara klara för drift 2013 och innebär att VW:s kapacitet i det närmaste fördubblas i Kina.

Under tisdagen bekräftade Volkswagen siffrorna i ett pressmeddelande. Enbart under juni sålde Volkswagen 438.500 bilar, en ökning med 9,8 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen i Kina ökade med 12,9 procent (852.800 bilar) men i procent räknat ökade faktiskt Nordamerika ännu mer med 21,8 procent (237.700 fordon). De modeller som ökade mest var Jetta, Tiguan, Passat CC och speciellt Phaeton som dubblad sin försäljning (dock från en rätt blygsam nivå).

Siktet för VW Group som helhet är nu att nå upp till åtta miljoner bilar för helåret 2011. Återstår att se om man kan hålla tempot uppe under hösten, då det traditionellt säljs färre bilar än under våren.

Fantastiskt bra jobbat av VW. Snart får Toyota lämna förstaplatsen.
135
23