Ferrari stoppar nya Stratos

Trots att Ferraris vd Luca di Montezemolo var lyrisk när han provkörde nya Stratos vill inte Ferrari ställa sig bakom den. Varför är det då så viktigt att de gör det? Jo, för att basen är en Ferrari F430!

Ferrari 430, Stratos

Kolfiberkaross från Pininfarina och en kortad bottenplatta från en Ferrari F430. Mums.

När den tyske miljardären Michael Stoschek presenterade planerna på att bygga en ny Stratos fick han direkt en galenstämpel i pannan. Men när han presenterade den färdiga versionen, byggd på en Ferrari F430, var reaktionerna något annorlunda. Karossen som designats av Pininfarina var mycket trogen den fantastiska förlagan och fick direkt massiv uppmärksamhet världen över. Ferraris vd Luca di Montezemolo provkörde den på Fiorano och hade bara positivt att säga. Men nu är det alltså stopp. Stoschek meddelar omvärlden om projektets status på följande sätt: "Trots Ferraris vd Luca di Montezemolos utmärkta betyg till nya Stratos efter hans testkörning kommer Ferrari inte ställa sig bakom den planerade konstruktionen av en begränsad upplaga av varken Pininfarina eller någon annan Ferrari-beroende leverantör."

Därmed är det alltså uteslutet att nya Stratos får en bas från 360 Modena, F430 eller 458. Ej heller kommer Pininfarina kunna förse Stoschek med kolfiberkarossen som de designat eftersom de endast skulle göra så med Ferraris godkännande. Stoscheks grupp säger nu att man måste hitta en Ferrari-oberoende tillverkare som kan hjälpa till att realisera planerna. Carscoop tycker att han ska vända sig till Lamborghini så de kan tvåla till Ferrari ordentligt, medan Jalopnik har en mer nyanserad bild (om än ironisk) att det kan ställa till med krångel i upphovsrätten om vem som gjort vad och köpare kan få för sig att det är Ferrari som tillverkat bilen om de ställer sig bakom produktionen. Hursomhelst, världen blir en fattigare plats utan nya Stratos. Låtom oss hoppas att Stoschek finner en lösning å det snaraste.

Neeeeeeej! Aldrig får man ha lite roligt.
597
31