VW Golf VII kommer 2012 – tjuvtitt

Våra vanligtvis mycket välunderrättade engelska kollegor på Autocar tror sig veta hur nästa generation Volkswagen Golf ser ut. Det blir större skillnad mellan tre- och femdörrars samtidigt som designen får en sportigare karaktär. Snygg eller ej – vad tycker du?

VW Golf VII Autocar illustration rendering

Brittiska Autocar tror sig veta att det är så här som nya VW Golf ser ut när den lanseras hösten 2012. Klicka på bilden för att se en större illustration hos Autocar.

Det cirkulerar många spekulationer kring nästa generation Volkswagen Golf. Som vi alla vet blev steget från Golf V till Golf VI, som kom hösten 2008, inte speciellt stort. Men samtidigt lyckades VW skärpa till de flesta egenskaper och skapa en attraktiv modell som toppat bilförsäljningen i Europa. Hur stor skillnaden blev kan du läsa i vårt test av Golf V mot Golf VI (klicka på länken).

Strax innan slutarbetet med VW Golf VI rekryterades Walter de Silva som chefsdesigner och han fick i all hast sätta sin prägel på bilen. Sedan dess har Walter de Silva genomfört det horisontella "ansikte" som nu finns på alla VW-modeller.

Till den kommande, sjunde generationen av Volkswagen Golf har det dock varit ett vitt papper som utgångspunkt. Till Golf VII inför Volkswagen också sin nya bygglåda för tvärställda motorer, det som heter "MQB" (på tyska: Modularer Querbaukasten). Första bilmodellen på denna plattform blir nya generationen Audi A3, som vi förmodligen får se premiärvisad på Frankfurtsalongen i september. MQB-lådan standardiserar vissa grundmått som möjliggör massproduktion av många komponenter, samtidigt som konstruktörerna får stor frihet att lägga till och dra ifrån.

Nya VW Golf VI får vi eventuellt ett smakprov av till nästa vår, på Genèvesalongen. Efter konceptbilarna väntas bilen presenteras på riktigt på Parissalongen hösten 2012, kort därefter drar produktionen igång.

Att Walter de Silva skulle ta några gigantiska kliv med designen av nya Golf tror vi förstås inte. Men våra vanligtvis mycket välunderrättade kollegor på brittiska Autocar tror sig veta att Golf VII får ett större mått av dramatik. Vindrutan får en brantare vinkel och tredörrarsversionen av Golf blir sportigare än femdörrarsmodellen. Den takhöjda Golf Plus blir kvar som komplement men även den tar ett större kliv iväg från grundmodellen och får en egen karaktär. Inredningen ska få sig ett lyft med helt nya instrument och en vinklad mittkonsoll.

Du kan se en datorillustration av nya VW Golf VII hos Autocar genom att klicka på länken. Frågan vi ställer till er läsare är om VW och Walter de Silva har skärpt till formerna tillräckligt? Eller är nästa Golf fortfarande för feg?

VW gör rätt i att inte förändra Golf för mycket. Jag tycker att det här ser bra ut!
834
302