Mercedes SLK 55 AMG får V8 – men utan turbo

Mercedes roadster SLK visas upp i AMG-version i höst. Den får samma 5,5-liters V8 som i E 63 AMG – men utan turbo. Samtidigt förses SLK med dieselmotor för första gången.

AMG-versionen av Mercedes SLK får en turbolös version av 5,5-liters-V8:an som tjänstgör i andra AMG-bilar – exempelvis E 63 AMG.

Allt går mot downsizing i bilbranschen. Det brukar oftast innebära mindre motorstorlek och överladdning. När Mercedes SLK 55 AMG visas upp på Frankfurtsalongen i höst får den samma 5,5-liters V8 som i CLS 63 AMG och E 63 AMG – men utan de dubbla turboladdarna.

Motorn, som väger 187 kilo, fick helt enkelt inte plats med turboladdare på grund av SLK-modellens kompakta yttermått. Men en insiderkälla till brittiska Autocar avslöjar dessutom att SLK 55 AMG inte kan tillåtas bli snabbare än nya generationen Mercedes SL, som även den visas upp i höst.

Jämfört med förra generationen SLK 55 AMG, som hade en 5,5-liters V8-motor på 360 hästkrafter, får nya uppföljaren ytterligare 60 hästkrafter. Det betyder 420 hästar, och vridmomentet ökas från 509 Nm till 539 Nm. Start/stopp-system blir standard och förbrukningen har enligt Autocar minskats med 30 procent till drygt 8,6 l/100 km. Det beror bland annat på systemet "AMG Cylinder Management" som stänger av hälften av cylindrarna när de inte behövs.

Förutom en AMG-version visas också en dieseldriven version av SLK upp i höst. SLK 250 CDI är fyrcylindrig och ger 204 hk och 500 Nm.

Sportavgassystem med två oberoende "ljuddämparklaffar" blir standard: under 2.000 r/min håller sig motorn relativt tyst, och för alla varvtal över 2.000 r/min öppnas klaffarna progressivt för att öka på välljudet.

På bilsalongen i Frankfurt i september visas SLK 55 AMG upp, tillsammans med SLK 250 CDI. Det blir första gången en dieselmotor hamnar i SLK-klassen. Motorn finns i flera andra Mercedesmodeller, och utvecklar 204 hk och 500 Nm.

"Det verkar finnas en stor efterfrågan på dieseldrivna cabrioletbilar. E-klass Cabriolet med dieselmotor säljer bra och andra tillverkare har varit mycket framgångsrika med liknande modeller, så det är helt rimligt att förse SLK med dieselmotor, säger en talesperson till Autocar. Båda modellerna finns hos Mercedeshandlarna tidigt 2012.

Jag hade gärna sett att SLK 55 AMG fått dubbelturbo.
166
53