Saab Tools kan undvika konkurs

UPPDATERAD! Tidigare idag begärde en underleverantör att Saab Automobile Tools skulle försättas i konkurs. Men nu verkar parterna ha kommit överens.
Annons

Saab Tools kan undvika konkurs
SwePart Verktyg.

Dagens Industri skrev tidigare idag, fredag, att SwePart Verktyg begärt Saab Automobile Tools i konkurs på grund av en utebliven betalning på nära sex miljoner kronor. Ansökan lämnades in till Vändersborgs tingsrätt under fredagen. 

”Saab Automobile Tools AB är på obestånd och ska därför försättas i konkurs”, stod det i grunderna till SweParts konkursansökan.

Ägaren till SwePart Verktyg, Lars Thunberg, tröttnade på Saabs löften att betala fordran och tog till rättsliga medel för att försöka få ut pengarna. Enligt DI uppgav Lars Thunberg att Saab lovat betalning senast den 2 juni, men att fordran fortfarande var obetald den 8 juni. Lars Thunberg uppgav att han inte önskar Saab i konkurs, men att sex miljoner kronor är väldigt mycket pengar för hans företag. 

Vidare rapporterade DI att Saab haft mer än en vecka på sig att hantera den förfallna skulden på 5.917.425 kronor innan fordringsansökan lämnades in till tingsrätten. Tydligen har Saabs bolagsjurist Kristina Geers vägrat att kvittera handlingen. Saab meddelade tidigare under fredagen att de försökte ”lösa situationen så fort som möjligt”.

Kvinnan med ett av världens just nu svåraste jobb, Gunilla Gustavs som är informationschef på Swedish Automobile, uppgav att hon kan inte kunde gå in på hur Saab ska gå tillväga för att rätta till situationen. 

Slutligen rapporterade DI att Saab Tools har lånat ut pengar till Saab Automobile och har en fordran på över en halv miljard kronor. 

Bildandet av dotterbolagen gjordes för att EIB-lånen skulle godkännas. Saab Parts stod för reservdelar och Saab Tools för maskiner och verktyg.

UPPDATERING KL 17.00: Saab verkar nu ha kommit överens om en betalningsplan för SweParts del. Det finns ännu inga uppgifter om hur betalningsplanen är utformad.

”Vi har kommit överens om en betalningsplan med Swepart
AB och de drar tillbaka sin konkursansökan”, säger Saabs
informationschef Eric Geers till TT, enligt Dagens Industri.

Annons
Annons
Rulla till toppen