Fisker Karma blir ”Veyron-snabb”!

Den egensinnige bildesignern och fabrikören Henrik Fisker har haft prestigefulla positioner på flera bilföretag och varit delaktig i designen av både Aston Martin Vantage och BMW Z8. Hans plugin-hybrid Fisker Karma ska nu bli "Veyron-snabb".
Annons

Fisker Karma blir
Fisker Karma.
Fisker Karma blir
Henrik Fisker.

Henrik Fisker är den karismatiska ägaren till Fisker Automotive som nu kommer med ett svårslaget påstående: ”Det kan bli möjligt med Veyron-lika prestanda.”
Hur detta ska gå till förklarar Henrik Fisker med att de utvecklar en egen ”multi-speed”-växellåda för elbilar. Tidigare har elbilars acceleration varit begränsad för att de endast drivs genom en växel för att öka effektivitet och tillförlitlighet. Till exempel har Tesla (som Henrik Fisker gjorde den ursprungliga designen till) provat en tvåväxlad låda men övergav planerna då den led av problem med tillförlitligheten. 

Genom att koppla en flerväxlad låda till en elmotor går det således att få ur enorma prestanda ur elbilar med räckviddsförlängare. Därmed skulle Fisker Karma vara aktuell för att ge Bugattin en match om accelerationssiffror. Problemet som återstår är att överkomma problemen med tillförlitligheten. Men Fisker är optimistisk: ”genom att öka vridmomentet vid hjulen med en växellåda ska Veyron-lika prestanda vara möjliga.”

Annons
Annons
Rulla till toppen