Världsrekord i Citroën 2CV!

Bilen som de säger inte kan välta, Citroën 2CV, kommer fira världsrekord i sommar. Vartannat år samlas älskare av den lilla kultbilen i Frankrike under flera dagar för att fira, prata, dricka vin och äta stora mängder ost tillsammans.
Annons

Världsrekord i Citroën 2CV!
Citroën 2CV förkrigsprototyp.

Den 26:e till den 31:a juli kommer en rekordstor skara 2CV samlas i Frankrike. Det är ”Amis de la 2CV” som lovar skrapa ihop över 6000 exemplar av den legendariska kultbilen. Mötet hålls vartannat år och lockar deltagare från hela världen för att fira Citroëns mest bestående framgångshistoria. Det utlovas uppvisande av en förkrigsprototyp som utvecklades redan på 30-talet. 250 tillverkades men endast fyra stycken överlevde. En av prototyperna hölls, till exempel, skyddad av Michelin. Citroën presenterade 2CV på Paris-salongen 1948 och fortsatte producera 5.114.940 exemplar fram till 1990. 

Historien lyder att Pierre Boulanger, Citroëns chef mellan 1935 och 1950, beställde en TPV (toute petite voiture = pytteliten bil). Han ställde hårda krav på dess kapacitet: den skulle ha fyra sittplatser; två hästkrafter (därav namnet 2CV [deux chevaux]); framhjulsdrift; en toppfart på 60 km/h; treväxlad låda; lätt att underhålla; ”en fjärdringskomfort som tillåter bilen att köra över en nyplogad åker med en tjog ägg utan att krossa ett enda” och en förbrukning på 0,3 liter per mil. Den skulle dessutom vara lättkörd och anspråkslös. Som exempel på dess anspråkslöshet proklamerade reklamen ”fyra hjul under ett paraply”.

Världsrekord i Citroën 2CV!
auto motor & sports redaktör Björn Bergman är 2CV-entusiast och fick för sig att testa en stående körposition …
Världsrekord i Citroën 2CV!
… för att sedan undersöka om en 2CV verkligen inte kan välta. Och trots några hårda varv i en rondell lyckades han inte volta.

En mängd aktiviteter kommer äga rum på och utanför platsen vid mötet, bland annat kommer det hållas en tävling kallad ”ta isär-sätt ihop” en 2CV, köp-, sälj- och bytesmarknad, olika evenemang för barnen samt provande av körsimulatorer. De som vill utforska den lokala regionen kommer få vägkartor och ett litet antal 2CV kommer att finnas till hands för dem som vill upptäcka, eller återupptäcka, känslan av att köra denna legendariska bil.

Världsrekord i Citroën 2CV!
Världsrekord i Citroën 2CV!
Världsrekord i Citroën 2CV!
Världsrekord i Citroën 2CV!
Annons
Annons
Rulla till toppen