Varför GM inte sålde Opel

Tycka vad man vill om Wikileaks, men de har verkligen fått fram ganska intressant information som annars skulle vara reserverat för utvalda. Nu har engelska Times fått fram uppgifter via Wikileaks ambassaddokument om varför GM backade ur Opel-affären.
Annons

Varför GM inte sålde Opel
Frank Stronach, grundare av Magna International.

När GM ställde in försäljningen av Opel och Vauxhall för två år sedan fanns inga svar att få, enbart spekulationer. Men nu vet vi mer. Det är den engelska tidningen Times som fått fram uppgifter via Wikileaks amerikanska ambassaddokument som säger att de föreslagna köparna krävde att få rätten att sälja fabrikerna till den ryska biltillverkaren GAZ. 

Tidningen hävdar att det kanadensiska konsortiet som bjöd på GM:s europeiska verksamhet lade till 31 tillägg till affären efter att kontraktet skrivits på, enligt en rapport från Reuters. Konsortiet, som bestod av det kanadensiska bildelsföretaget Magna och den ryska banken Sberbank, skrev på ett samförståndsavtal med den tyska regeringen om att få en 55 procents andel i Opel i maj 2005. Times skriver att medan Berlin trodde affären var i hamn så fortsatte konsortiet lägga till ”oacceptabla” krav.

”Det var illa nog att att politiska hänsyn hade fått inträda i vad som skulle vara en rak affärsuppgörelse,” citerade Times den amerikanska ambassaden i Berlin. ”Vad värre är, den tyska regeringen verkar inte riktigt ha förstått vad de gått med på i samförståndsavtalet som de skrivit på med Magna och GM.”

Vidare så citerade Times källor hos GM som sade att ett av de stora orosmomenten under den tiden var att ryska biltillverkare skulle få tillgång till Opels teknik och patent. Dessa orosmoln, tillsammans med GM:s omstrukturering och återhämtning på bilmarknaden, ledde till att företaget övergav planerna på en försäljning i november 2009.

Varför GM inte sålde Opel
Sberbanks huvudkontor i Moskva.

Rykten gör även gällande att Magna inte var speciellt ledsna att affären inte gick igenom eftersom de börjat få kalla fötter för att de skulle äventyra goda relationer med sina kunder i bilindustrin. Både VW och BMW ska ha börjat se över sina kontrakt med Magna och VW:s styrelseordförande Ferdinand Piëch ska ha sagt att ”vi tycker inte om när våra leverantörer blir konkurrenter.”
Dessutom ska GM ha utfärdat meddelandet om en försäljning just som Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle gå ombord på ett plan till Tyskland efter ett viktigt toppmöte med president Obama. GM:s utspel mottogs inte väl av den tyska regeringen som började se över sina statliga stödåtaganden till Opel. 

Annons
Annons
Rulla till toppen