Klockan tickar för Saab

Med överväldigande negativa nyheter om Saab den senaste tiden får domedagsprofeterna mer och mer vatten på sin kvarn. Uteblivna löner, produktionsstopp, Vladimir Antonovs pariastämpel och krav på Müllers avgång gör inte saken lättare. Nu säger Clepas vd att EIB aldrig kommer godkänna Antonov.
Annons

Klockan tickar för Saab
Lars Holmqvist.

Enligt uppgifter i Dagens Industri kommer Europeiska Investeringsbanken aldrig att godkänna Vladimir Antonov som delägare i Saab. Ordföranden för EIB, Philippe Maystadt, ska ha sagt detta till den europeiska organisationen för underleverantörer Clepas vd, Lars Holmqvist.

”…han deklarerade tydligt att EIB fattat ett strategiskt beslut att aldrig släppa in Vladimir Antonov som investerare i Saab Automobile så länge EIB är långivare”, berättade Holmqvist till DI.

”Det är mängder av företag som har stora fordringar på Saab. Det spelar ingen roll om man är stor eller liten, att förlora 40 eller 50 miljoner skapar problem för de flesta företag”, sade Holmqvist till DI.

TT ställde frågan till Holmqvist om EIB:s beslut att inte släppa in Antonov blir problematiskt i ljuset av det?

”Nej, problemet är av den storleken att det inte hjälper om en enskild person går in, hur rik han än är. Det skulle krävas många miljarder. Det är ingen lösning att en Joakim von Anka går in med en massa pengar. Det grundläggande problemet är att Saab inte säljer bilar. De är skyldiga underleverantörerna och EIB en väldig massa. De är i en situation som jag tror är väldigt svår att lösa.”

Det är svårt att se en ljus framtid för Saab tycker Lars Holmqvist.

”De sålde 28 600 bilar i fjol. Det överlever man inte på i vår bransch,” sade Holmqvist till TT.


Klockan tickar för Saab
Paul Åkerlund.

Som vi skrev igår ska Vladimir Antonov ha känt till EIB:s beslut att inte låta honom bli delägare i några veckor. Hans svenske talesman Lars Carlström talade igår med TV 4 Nyheterna Väst och sade:

”Vi har intensifierat arbetet med alternativa finansieringslösningar och släppt den här processen med att verka för hans godkännande av EIB och svenska regeringen, eftersom den är helt meningslös. Vi har inget hopp om detta längre, absolut inte.”

Enda sättet fär Antonov att bli delägare i Saab är om EIB godkänner honom och strategin går just nu ut på att försöka lösa den gordiska knuten.

”Jag pratar om kommersiella banker som ska delfinansiera EIB-lånet. Det är flera banker inblandade och meningen är att lösa bort de två miljarderna som EIB-lånet handlar om. Vi måste få bort den politiska styrningen av Saab, annars kommer detta aldrig att gå, sade Lars Carlström till TV4.”

Som lök på laxen har nu också Trollhättans kommunstyrelseordförande, Paul Åkerlund (S) gått ut och sagt att tycker Saab behöver en ny ledning.

Till SvD sade Åkerlund att ”…Victor Müller inte är en bra vd. Han är en ägare och entreprenör, men han har inte tillräckligt med kunskap om hur man sköter produktion och teknisk utveckling.”

Annons
Annons
Rulla till toppen