Audi urban concept – elbil för 1+1

Med flygplansliknande cockpit för 1+1 personer, ultralätta material och ett helt nytt tänkande vill Audi locka intresse med sin citybil "urban concept". Elbilen premiärvisas på Frankfurtsalongen och vi vet att det blir fler nyheter på samma tema.

Audi urban concept

Audi urban concept visar en ny typ av eldriven citybil. Den smala kupén ger plats för 1+1 personer och nätta yttermått gör förmodligen bilen lätt att parkera och köra i stadsmiljö.

Vi får knappt några tekniska detaljer, inga uppgifter om drivlinan (mer än att det är två elmotorer) och inga prestandasiffror. Audi håller på dessa detaljer tills att Frankfurtsalongen öppnar i mitten av september. Men illustrationerna av nya "urban concept" visar att Audi nu vill tänka i helt nya banor när det gäller persontransporter i citymiljö.

Ni som besökte vår sajt i tisdags kunde se att uppmärksamma personer lagt ut videofilmer av "Audi urban concept" från något som såg ut som en reklamfilmning i Berlin, vid Potsdamerplatz. De här illustrationerna visar samma bil och den mest uppenbara skillnaden är hjulen och fronten. Filmerna visar mera konventionella, motorcykelliknande fälgar och illustrationerna har större hjul med 21-tums fälgar. På illustrationerna ser vi Audis traditionella, stora grill och på filmen visas en smalare nuna.

Audi urban concept

När man väl gjort det höga benlyftet och kommit över tröskeln, ner i en av stolarna, känns miljön förmodligen rätt bra och inte alltför klaustrofobisk. Känslan av flygplanscockpit förstärks av att hela överdelen glider bakåt, som en flygplanshuv. STORA BILDER av Audi urban concept ser du genom att klicka på "Visa album", intill bilden här nedanför. Klicka på "Bildinfo" och "Original" för att få bilderna i högupplöst, större format.

Skillnaderna mellan illustrationerna och filmerna från Berlin bekräftar de rykten som redan cirkulerat på nätet: Audi ska inte visa en citybil utan flera varianter av "urban concept", både påkostade "lyxmodeller" och mera spartanska (mindre kostsamma) versioner. Avsikten är att testa publikens reaktioner på Frankfurtsalongen och få en indikation på vilka modeller man ska utveckla för serieproduktion.

Det kortfattade pressmeddelandet från Audi om "urban concept" berättar om en kolfibermonocoque med samma badkarsliknande utformning som vi hittar på racebilar. Det gör insteget tämligen knepigt och den kvinnliga delen av målgruppen kan nog inte ha något annat än byxor på sig i "Audi urban concept".

Som vi ser på illustrationerna skjuts hela överdelen av bilen bakåt, som en flygplanshuv, när man ska stiga in och ur. Även det en smula opraktiskt vid regn och framför allt snö. Men väl på plats sitter förare och passagerare snett bredvid varandra, vilket sannolikt gör att kupén inte upplevs så smal som den egentligen är.

Drivlinan består av två elmotorer och ett batteripaket av litiumjontyp, men mycket mer än så avslöjar inte Audi i sin pressrelease. Räkna med att vi får riktiga bilder och fler faktauppgifter närmare pressdagarna i Frankfurt, som inleds 13 september. Genom att klicka på bilden nedan kan du se Audis officiella reklamfilm av "urban concept".

Det här ser lovande ut. Audi har en framtida kund hos mig om bilen blir verklighet!
97
154