Fackförbunden fick ny information av Saab

Under onsdagen träffade fackförbunden Saabs företagsledning. Enligt vd Victor Muller ska augustilönen betalas ut som planerat och produktionen startas på nytt. Men hur skulderna ska betalas fick inte media några detaljer om.

Saab fabrik Trollhättan

Produktionen i Trollhättan har stått still sedan i april efter det att leveranser från underleverantörer stoppats. Men vd Victor Muller har en handlingsplan som fackförbunden tror på.

Saab Automobile brottas just nu med ett berg av obetalda fakturor och det gäller att på kort tid övertyga underleverantörerna om att skulderna ska betalas. Situationen kompliceras av mängden underleverantörer och alla avtal måste vara färdigförhandlade när produktionen – förhoppningsvis – startas inom några veckor.

Hur skulderna ska betalas har varit en öppen fråga och de fackliga representanternas tålamod har prövats hårt då löneutbetalningarna under juni och juli försenats. Ytterligare en försening i augusti vore inte acceptabelt och den frågan togs upp under onsdagen (10 augusti) då fackförbunden träffade Saabs företagsledning med vd Victor Muller i spetsen.

Några detaljer från mötet har inte delgetts media, det kan lokaltidningen TTELA.se rapportera på sin sajt (klicka på länken för att läsa hela artikeln). Men Victor Muller presenterade en handlingsplan och den övertygade uppenbarligen fackförbunden, som sade sig vara nöjda med informationen.

"Jag kan inte avslöja några detaljer. Det var ett konstruktivt möte och vi förde en bra dialog," sa Unionens ordförande Anette Hellgren till TTELA.se. Thomas Haglund, ordförande för fackförbundet Ledarna tillade:

"Det var inget exceptionellt möte, bara ett i raden av alla möten vi haft och just i dag passade det bra att träffas eftersom Victor Muller var i Sverige. Vi har bra koll på läget nu. Vi vet mer i dag än vad vi visste i går," sa Thomas Haglund till TTELA.se.

Det verkar alltså som om Saabs företagsledning har en lösning på de kortsiktiga likviditetsproblemen, men hur den ser ut vet vi inte ännu. Rykten gör gällande att Victor Muller sökt finansiell hjälp i både Kina, Brasilien och USA men det är ännu så länge inga bekräftade uppgifter. Produktionen i Trollhättan har stått still sedan i april då flera underleverantörer stoppade sina leveranser i väntan på obetalda fakturor. Enligt färska uppgifter från Trollhättan har bilbyggarna uppmanats att samlas i fabriken måndagen 22:e augusti, men det finns inga officiella uppgifter på om produktionen ska starta då.

Victor Muller har en lösning, det är jag övertygad om. Saab klarar sig, den här gången också.
921
125