Mazda tror inte på dubbelkopplingslådor

DSG-lådornas framfart övertygar inte Mazdas ingenjörer. Därför utvecklas en helt ny konventionell automatlåda, som ska vara både snabbare och snålare än en DSG-låda.
Annons

Mazda tror inte på dubbelkopplingslådor
Mazda 3 får ett ansiktslyft i höst, och då lär vi veta mer om både den nya automatlådan och de nya Skyactiv-motorerna.

Volkswagen var tidigt ute med DSG-lådorna, och fler biltillverkare följde snabbt efter. Ford, Renault, Mitsubishi och Porsche har alla egna varianter. BMW erbjuder båda delarna: nya 1-serien finns med 8-stegad konventionell automatlåda som inte drar mer bränsle än de manuella lådorna, medan dubbelkopplingslådan DCT har funnits i bland annat M3 sedan flera år. 

Men Mazda verkar inte helt övertygade om dubbelkopplingslådans framtid, utan fortsätter utveckla den konventionella automatlådan istället. Enligt Mazdas ingenjörer kan vanliga automatlådor som modifierats för att dra mindre bränsle fungera lika bra vid sportig körning som vid vardagsåkning. 

Mazdas ingenjörer anser att DSG-lådorna inte hänger med när det gäller snabb acceleration vid en omkörning, i en backe eller genom en kurva, eftersom den andra kopplingen då sällan har rätt växel redo. Dessutom har vissa tillverkare haft kvalitetsproblem på DSG-lådorna, och därför väljer Mazda istället att utveckla en helt ny 6-växlad konventionell automatlåda.

Mazda tror inte på dubbelkopplingslådor
Dieselmotorn i den nya Skyactiv-familjen får förstås turbo, men bensinmotorn har ingen överladdning. Båda har kompressionen 14:1.

Växlingstiden vid fullgas ska vara kortare än för en dubbelkopplingslåda, medan nedväxlingarna ska vara både snabbare och mjukare än i en DSG-låda. Nyckeln har varit att minimera användningen av momentomvandlaren, som ökar bränsleförbrukningen och bidrar till en mindre direkt känsla i växlingarna. 

”Traditionella automatlådor har länge förlitat sig på momentomvandlaren, både för att göra växlingarna mjuka och för att förlänga livslängden på lådan. Men medan växellådorna nu designas för att koppla bort momentomvandlaren oftare kan växlingarna bli skakiga. Därför kan mekatronikmodulen justera hårdheten i växlingarna, vid exempelvis tung last, för att minska skakningarna och öka livslängden i växellådan”, säger Masamitsu Koike, utvecklingschef för drivlinor.

Mazda går mot strömmen även när det gäller motorteknik. Downsizingtrenden innebär ju mindre motorstorlek och överladdning, men Mazda skippar både turbo och kompressor i sina nya Skyactiv-motorer. 

Den nya automatlådan hamnar i alla Mazdas personbilar med framhjulsdrift, och först ut borde ansiktslyfta Mazda 3 bli, som visas upp på bilsalongen i Frankfurt i september.

 

Fotnot: Mekatronikmodulen är den elektroniskt styrda enhet som via olika hydrauliska ventiler styr växlingarna (genom lamellpaket och planetväxlar) i automatlådan.

Mazda tror inte på dubbelkopplingslådor
Växellådan blir 6-växlad och ska enligt Mazda erbjuda riktigt mjuka växlingar kombinerat med överlägsen bränsleekonomi.
Annons
Annons
Rulla till toppen