Honda erbjuder miljödiesel – på 2,2 liter

Miljödiesel brukar innebära små motorer med blygsam effekt. Men Honda vill annorlunda och erbjuder snart en uppdaterad 2,2-liters i-DTEC dieselmotor med 150 hk/350 Nm. I nästa generation Civic, som kommer 2012, blir CO2-utsläppet bara 110 g/km.

Honda Civic diesel 2012

Honda erbjuder inga detaljer i något överflöd och nya Civic-modellen - den nionde generationen - ser vi inte heller mycket av, som synes. Men i Frankfurt, i mitten på september, får vi veta mer.

När ämnet "världens bästa motortillverkare" diskuteras brukar två namn återkomma i topplistan: BMW och Honda. I det senare fallet har utbudet mest handlat om bensinmotorer men Honda är givetvis inga blåbär när det gäller dieselteknik. Hur långt man nått ska vi få se på Frankfurtsalongen om några veckor.

Honda är ännu så länge rätt hemlighetsfulla med detaljerna men berättar att man gjort en grundlig uppgradering av sin 2,2-liters dieselfyra, den som vi i Sverige hittar i till exempel Accord. I nuvarande Honda Accord finns 2,2-liters i-DTEC i två versioner med antingen 150 eller 180 hk och 350 respektive 380 Nm. CO2-utsläppen anges till 146/150 g/km. Inte dåligt, men långt ifrån miljöbilsgränsen på 120 g/km. Samma motor finns på andra marknader i Civic och då är CO-utsläppet angivet till 139 g/km.

Den uppgraderade motorn har fått start/stopp-teknik som sparar 5 g/km i EU-cykeln men övriga förbättringar har Honda uppnått genom att minska friktionen i motorn och göra aerodynamiska finjusteringar. Toppeffekten är 150 hk och 350 Nm. När nya i-DTEC motorn börjar säljas i nästa generation Civic 2012 uppger Honda att CO2-utsläppet ska vara nere i 110 g/km. Om samma motor erbjuds i Accord är man snubblande nära 120-gränsen och vi får se om Honda kan fila till modellen ännu lite mer för att komma ner på 119 g/km i koldioxidutsläpp.

Hur Honda resonerat kring detta och fler detaljer om nya miljömotorn och nya Civic får vi i mitten på september, då Frankfurtsalongen öppnar för media.

Äntligen, en miljödiesel under 119 g/km är det jag väntat på. Nu är Honda ett alternativ för mig igen!
183
153