Saab ställer inte ut i Frankfurt

Nu är det officiellt: Saab ska inte delta på årets Frankfurtsalong. Företagsledningen vill inte lägga resurser på något annat än att få igång produktionen igen. Men är det klokt att utebli?

Frankfurt IAA nejtack

Nej, Saab kommer inte till Frankfurt i år för IAA - höstens stora bilsalong. Men är det ett klokt beslut att avstå, vad tror ni läsare?

Vid förra bilsalongen i Frankfurt, 2009, kom över 13.000 journalister från nästan 100 länder för att bevakade drygt 200 världspremiärer. Den gången ställde 781 företag ut (kom ihåg att det var lågkonjunktur) och det här året väntas över 900 utställare.

Att säga något annat än att Frankfurtsalongen är superviktig vore en grov underdrift. Därför kan det inte ha varit något lätt beslut för Saab Automobile att "hoppa över" IAA, Internationale Automobil-Ausstellung. Men under eftermiddagen kom det besked som många redan gissat: Saab avstår från Frankfurt.

Det officiella beskedet är att företagsledningen i nuvarande läge inte vill släppa fokus på att få igång produktionen. Alla resurser måste användas för att starta tillverkningen, som stått stilla sedan i april.

Ska man försöka att leta fram något positivt med beskedet är det förmodligen ganska bra att avstå från Frankfurtsalongen den här gången. Även om Saabs talesmän är positiva och tror att de kan få igång produktionen finns det många som tvivlar. Medias fokus under pressdagarna skulle förmodligen enbart cirkla kring "kris" istället för "produkt" – och just nu vill Saab prata bil hellre än något annat.

Vad tror ni läsare – är det ett klokt beslut att avstå IAA i Frankfurt det här året?

Saab gör rätt som stannar hemma i år. Det kommer fler bilsalonger.
358
123