Nya Smart Fortwo Electric blir snabbare

En ny elmotor från Bosch gör underverk för den lilla elbilen Smart Fortwo Electric Drive. Med 75 hk – en ökning med 33 hk – blir accelerationen betydligt snabbare och toppfarten ökar till 120 km/h. Körsträckan har också förbättrats, nu upp till 14 mil.

Smart Fortwo Electric Drive

Högre motoreffekt gör att Smart Fortwo ED hänger med bättre i trafikrytmen. Körsträckan är förlängd till 14 mil som mest.

Den som letar efter en lämplig elbil har sannolikt stadstrafik och kortare sträckor i åtanke. Då passar förmodligen ett lättparkerat format in i kravspecifikationen och Smart erbjuder sen förut sin Fortwo Electric Drive (även kallad "ED"). Hittills har man producerat 2.000 bilar (dubbelt så många som man hoppats kunna sälja) och på Frankfurtsalongen ska Smart premiärvisa en uppgraderad version med betydligt mer motoreffekt och längre körsträcka.

Det är Bosch som ska leverera en starkare elmotor och den höjer toppeffekten till 75 hk (55 kW), hela 33 hk mer än den nuvarande modellen av Fortwo Electric Drive. Vridmoment anges till 130 Nm. Med högre motoreffekt sjunker accelerationen 0-60 km/ från tidigare 6,5 till 5,0 sekunder och toppfarten ökar samtidigt från 100 till 120 km/h. Accelerationen i högre hastigheter går lite långsammare men Smart anger att den nya motorn gör att Fortwo ED gör 0-100 km/h på under 13 sekunder.

Smart eBike

Om du vill fortsätta transporterna på ett miljöskonsamt sätt erbjuder Smart också sin "eBike" med en 250W stark elmotor som hjälper till i uppförsbackarna. Den elektriska Fortwo har eldriven AC och kupévärme och båda kan tidsinställas eller fjärrstyras via en smartphone.

Batteripaketet från elbilstillverkaren Tesla är ersatt av ett nytt litiumjonbatteri från Deutsche ACCUmotive och kapaciteten har ökat från tidigare 16,5 till 17,6 kWh. Det ger ytterligare en knapp mils räckvidd och körsträckan anges nu till 140 km (som bäst). Laddad i ett vanligt vägguttag med 230 volt behövs det åtta timmar för att nå full laddning, men med den kraftigare trefasladdaren som bilen har kan man nå full kapacitet på under en timme.

Mercedes/Smart har givetvis noga undersökt hur de 2.000 första kunderna upplevt sin elektriska Smart. Bättre acceleration över 60 km/h var det som efterfrågades och förvånansvärt nog var det nästan ingen som klagade på räckvidden. De flesta körde 3-4 mil per dag och hade därmed inga problem med uppladdningar mitt på dagen.

Smart Fortwo Electric Drive ska säljas på 30 marknader och leveranserna startar i andra kvartalet 2012. Målet är att sälja 10.000 nya Smart Fortwo Electric Drive. Parallellt med Fortwo ska Smart också sälja sin eldrivna cykel "eBike" med en 250W stark elmotor och ett litet litiumjonbatteri på 0,4 kWh.

Smart eBike

Batteriet sitter inbyggt i ramen på Smart eBike.

Nu kan jag faktiskt tänka mig en elbil i stan, nya Smart Fortwo ED verkar helrätt!
220
49