Jaguar C-X16 visar en ny sportmodell

Nästa generation Jaguar XK ska även få en "lillebror" och den bilen ska vi få se i konceptform på Frankfurtsalongen. Ännu så länge bjuder Jaguar bara på en skiss, men vad tycker ni läsare – är detta rätt väg?

Jaguar C-X16 Concept rendering

Mer än så här får vi inte av Jaguars nya sportbilsmodell, positionerad under XK. Men den 7:e september ska vi få se riktiga bilder och konceptbilen står utställd på Frankfurtsalongen, som öppnar för media 12:e september.

Jaguar och Audi är de två biltillverkare som har störst erfarenhet när det gäller serieproduktion av "aluminiumbilar". Inte bara enskilda komponenter utan hela den bärande karossen består av det lätta materialet där man blandar gjutna och pressade detaljer genom att svetsa och limma. En svår och dyrbar teknik, men rätt utfört går det att spara mycket vikt jämfört med stål.

Den tredje generationen XK ska bygga på en ny plattform i aluminium och Jaguar planerar flera sportbilsmodeller på samma bas. Förutom XK ska Jaguar även tillverka en kortare "lillebror" som blir strikt tvåsitsig och erbjudas som både coupé och roadster. Den nya modellen ska vi få se presenterad i konceptform den 7:e september och publik premiär blir det på Frankfurtsalongen som har öppet 15-25 september.

Jaguar C-X75 Concept

Den spektakulära konceptbilen C-X75 hade spännande teknik som vi förmodligen inte får se i serieproduktion, åtminstone inte ännu på några år. Däremot tror vi att designen med bland annat detaljerna i front och akter är något som lyfts över på C-X16.

Jaguar håller oss på sträckbänken ytterligare några veckor men bjuder i alla fall på en skiss av konceptbilen "C-X16". Det är en enkel skiss men man ser hur kort bilen är utan baksäte och med väldigt litet överhäng fram. Ska vi gissa på 4,4 meter, ungefär?

Som vanligt är det Jaguars chefsdesigner Ian Callum som övervakat arbetet och de som tycker sig se vissa drag från en annan brittisk sportbilstillverkare ska veta att han tidigare designade bland annat Aston Martin DB7 och Vanquish. Redan förra hösten pekade Ian Callum ut riktningen med konceptbilen Jaguar C-X75 och därifrån känner vi nog igen flera detaljer på C-X16.

Den nya, lilla sportbilsmodellen förväntas få V6:or och eventuellt ett V8-alternativ också. Om allt går som Jaguar planerat kan modellen vara klar för lansering redan nästa höst. Vad tror ni läsare, är det här rätt väg för Jaguar att gå?

Jaguar gör helt rätt. Det här konceptet vill jag gärna se i serieproduktion!
233
3