Kias nya koncept - dramatisk sedan

Djärv design av Peter Schreyer har blivit något av ett signum för Kia och snart ska vi få se en ny sedanmodell premiärvisas. Kia påstår att bilen bara är ett koncept, men snart kommer det mer i samma riktning.

Kia Concept Sedan Frankfurt

På bilderna ser det här ut att vara en ganska stor sedan, kanske strax under fem meter i längd (som A6, E-klass och 5-serie). I så fall ett helt nytt segment för Kia.

När en designer byter arbetsgivare händer det ibland att han – eller i allt för sällsynta fall hon – går från att vara en i mängden till att bli ett riktigt samtalsämne. Kombinationen Chris Bangle och BMW är ett exempel och dit vill vi också sortera Peter Schreyer hos Kia.

Peter Schreyer gjorde sig känd hos VW Group och var delaktig i klassiska modeller som Audi TT och VW New Beetle, men även Audi A3/A4/A6. Men det var när Peter Schreyer kom till Kia som han fick fria händer och företagsledningen var modig nog att "skriva under" en djärv färdriktning som gett oss många spännande koncept – liksom seriemodeller.

Kia Concept Sedan Frankfurt

Peter Schreyer har fått leka ganska fritt hos Kia och företagsledningen har varit modiga nog att låta fantasin flöda. Men bilen på bilderna behöver väl inte begränsa sig till en fantasi - eller hur?

På Frankfurtsalongen ska vi få ännu en konceptbil signerad Peter Schreyer. Den ännu så länge namnlösa sedanmodellen har inga vidhängande fakta, men det ryktas att den baseras på koncernkollegan Hyundai Genesis och har en V8-motor under huven.

"Det här är ett starkt 'statement' från Kia," säger chefsdesigner Peter Schreyer. "Vi är redo att fortsätta framåt i snabb takt och vända blad för att starta ett helt nytt kapitel. Den här bilen vibrerar av energi och är redo att flyga iväg, oavsett i vilken vinkel du tittar.

Kia understryker att konceptbilen "bara" är en stilstudie och inte baserad på en kommande seriemodell. Att ge sig in segmentet "större-fyrdörrars-sedan" vore också något helt nytt för Kia, speciellt i Tyskland där det är de inhemska premiummärkena som dominerat i årtionden. Avsikten är att testa idéer och det kommer fler konceptbilar på de kommande bilsalongerna. Vi kan förvänta oss en taklös version av Kia Soul och även en liten tuff roadster med Ceed-teknik under skalet.

Riktigt snygg - sätt igång och bygg den här, Kia!
383
69