Fransk Voisin C-25 vann på Pebble Beach

Pebble Beach Concours d'Elegance är avgjord och vinnare blev den franska Voisin C-25 Aerodyne. Bilutställningen arrangerades för 61:a gången och samlade storpublik och massor av klassiska bilar runt Monterey, Kalifornien.

Pebble Beach 2011

Massor med publik samlas varje år och det är precis rätt målgrupp för de som vill lansera exklusiva bilmodeller i USA. I förgrunden en A 1929 Rolls-Royce Phantom I Murphy Convertible coupé.

Ända sedan 1950 har den tredje söndagen i augusti varit ett gjutet datum för bilentusiaster i Kalifornien. Då samlas man vid golfbanan och hotellet i Pebble Beach, Monterey, en bit söder om San Francisco. Arrangemanget har vuxit rejält de senaste åren och är numera en självklar plats för bilindustrin att lansera nya lyxmodeller.

Men själva medelpunkten är fortfarande bilutställningen för gamla klassiker och där tävlade man i inte mindre än 29 olika klasser. 227 bilar och motorcyklar deltog i tävlingen och en expertjury bedömde bilarna. Juryns arbete fungerar också som en värdering av bilen och de som vinner sin klass eller hela tävlingen – "best in show" – kan räkna med att värdet på bilen ökar rejält. Komplett prislista för Pebble Beach Concours d'Elegance går att få genom att klicka på länken.

Pebble Beach 2011

Best of Show vid årets Pebble Beach Concours d'Elegance: 1934 Voisin C-25 Aerodyne, ägd av Peter och Merle Mullin. Förutom äran att vinna betyder också utmärkelsen att värdet på bilen ökar betydligt.

Vinnare i årets Pebble Beach Concours d'Elegance blev en Voisin C-25 Aerodyne från 1934, ägd av paret Peter och Merie Mullin från Los Angeles. Gabriel Voisin byggde flygplan under första världskriget och började sedan personbilstillverkning. Mellan 1919 och 1939 såldes cirka 11.000 Voisin. Bara 28 stycken C-25 byggdes, med tre olika karosstyper, vilket gör modellen mycket sällsynt idag. Som kuriosa kan nämnas att Peter Mullin ställt ut 27 gånger på Pebble Beach och det här var första vinsten.

Det går givetvis inte att räkna upp allt som hände vid 18:e hålet i Pebble Beach men bland många utropstecken kan vi notera att Mercedes-Benz var på plats och firade sitt 125-årsjubileum som biltillverkare. Ett 40-tal klassiska Mercedes var utställda på gräsmattorna och äldst var en Benz Victoria Vis à Vis från 1894. Ferrari firade 50-årsjubileum för skönheten 250 GTO och på gräsmattan hade man samlat inte mindre än 21 av de totalt 36 bilar som byggdes.

Förutom bilutställningen och alla dess kringaktiviteter samlade arrangörerna också in pengar för välgörenhet. Över en miljon dollar fick man in och totalt har man genom åren kunnat förmedla över 14 miljoner dollar till olika hjälporganisationer.

Ford Edsel Model 40 Special Speedster 1934

Edsel B. Ford II and Henry Ford III provkör den nyrenoverade Ford Model 40 Special Speedster från 1934, premiärvisad vid Pebble Beach Concours d'Elegance. Bilen byggdes åt Edsel Ford (farfar till Edsel B. Ford II) men efter hans död 1943 bytte den ägare många gånger och var "försvunnen" under perioder. Men sedan förra året är den återbördad till familjen Edsel/Ford.

Verkar vara en fantastisk bilträff. Dit skulle jag vilja åka någon gång!
206
2