Subaru BRZ – lägg namnet på minnet

När Frankfurtsalongen öppnar ska vi få se en uppdaterad konceptbil från Subaru – "BRZ Prologue". Det blir ett smakprov på den sportcoupé som Subaru och Toyota bygger ihop. Subaru BRZ kommer till Europa nästa sommar.

Subaru BRZ site

En boxermotor, ingen tvekan om det. Men så mycket mer får vi inte se just nu av Subaru BRZ. Klicka på bilden för att länka till Subarus sajt.

Subaru är ännu så länge rätt hemlighetsfulla kring sin konceptbil "BRZ Prologue". Till skillnad mot partnern Toyota har vi inte fått se så mycket konkret kring den gemensamma sportcoupé som ska byggas av Subaru i Gunmafabriken. Men på Frankfurtsalongen ska vi få se chassit omgivet av en glasklar plexiglaskaross.

Så är långt får vi bara se ett emblem och BRZ ska utläsas "Boxer engine Rear wheel drive Zenith". Motorn i BRZ blir en helt nyutvecklad, direktinsprutad 2-liters boxermotor med fyra cylindrar. Subaru BRZ ska erbjudas med såväl manuell som automatisk växellåda och vi kan väl anta att ett av motoralternativen blir turboladdat.

Toyota FT-86 koncept

Toyotas version av sportcoupén heter FT-86, återstår att se om det bara är ett arbetsnamn eller det slutgiltiga produktnamnet. Konceptbilen visades första gången 2009.

Nya BRZ ska enligt Subaru få "extremt korta överhäng och mycket låg tyngdpunkt". Jämfört med en Impreza kommer motorn att hamna tio centimeter lägre och cirka 20 centimeter längre bak, för bättre viktfördelning.

Produktionen av Subaru BRZ och Toyotas version startar i under våren 2012. Subaru BRZ får publik världspremiär på Tokyo Motor Show i november och lanseras i Europa under sommaren 2012. Subaru har stått för den tekniska utvecklingen av det gemensamma projektet och Toyota har främst arbetat med exteriör och interiör design.

För att öka intresset ytterligare har Subaru skapat en egen sajt för BRZ (klicka för att länka dit). Toyotas konceptbil FT-86 har visats i omgångar sedan 2009 (klicka för att se mer) och prototyper av FT-86 och BRZ har även siktats på Nürburgring (följ länken för att se spionbilder).

Subaru BRZ

Namnet på Subarus nya sportbil är BRZ, vilket ska utläsas "Boxer engine Rear wheel drive Zenith". På Frankfurtsalongen får vi en föraning om den nya modellen. Blir den lik Toyotas FT-86, månne?

Hm... Är Subaru inblandade måste det ju bli en bra sportbil - eller hur?
152
18