Aston Martin V12 Zagato – redo för gatan

Nu är det dags att premiärvisa den gatlegala versionen av Aston Martin V12 Zagato. V12:an är på 517 hk och specialmodellen är redan en klassiker då endast 150 bilar ska byggas. I montern på Frankfurtsalongen får V12 Zagato sällskap av One-77, Vantage S, Vantage GT3 och Virage. Missa inte vårt bildspel med färska foton på skönheterna från Gaydon.

Aston Martin V12 Zagato

Aston Martin V12 Zagato bygger på DBS, "James Bond bilen", men är nästan dubbelt så dyr: 330.000 pund i Storbritannien. Aston Martin hyser ändå gott hopp om att sälja de 150 bilarna, framtida samlarobjekt som de är.

Har vi inte sett Aston Martin V12 Zagato visas förut? Jodå, Astons specialmodell premiärvisades på finbilsutställningen Villa D'Este Concours vid Comosjön, norra Italien, i maj. En lyckosam utställning för Aston Martin då V12 Zagato fick juryns designpris för konceptbil, en titel man även knep 2009 - då med supersportbilen One-77.

Bilen som stod utställd i Italien var dock raceversionen av Aston Martin V12 Zagato, först och främst ämnad för ADAC:s 24-timmarsrace på Nürburgring. Två V12 Zagato deltog och fullföljde loppet, precis som Aston Martin hade hoppats i detta tuffa uthållighetstest med full gas under 230 varv i 24 timmar.

Zagatomodellen baseras på V12 Vantage men får till stora delar en egen design med unika karossdelar i kolfiber och handknackad aluminumplåt. På Frankfurtsalongen ska vi få se den gatlegala versionen av Aston Martin V12 Zagato och den sägs vara mycket nära den färdiga versionen som ska börja byggas nästa sommar. De första leveranserna startar hösten 2012.

Aston Martin One-77

Supersportbilen Aston Martin One-77 är färdig och har börjat levereras till kund. Bara 77 bilar ska byggas men det ryktas att några vagnar fortfarande är osålda.

Aston Martin har bestämt att V12 Zagato ska byggas i en begränsad serie på 150 bilar. Priset i Storbritannien är 330.000 pund, 3,6 miljoner kronor just nu med en ovanligt stark krona och svagt pund. Men då ska man veta att "grundmodellen" Aston Martin V12 DBS kostar från 175.000 pund i Storbritannien. Specialmodellen Aston Martin V12 Zagato får samma motor som i DBS, det vill säga en V12:a på 6,0 liter, 517 hk och 570 Nm.

Dagens V12 Zagato ska ses som en modern tolkning av den klassiska DB4GT Zagato som tillverkades i bara 20 exemplar mellan 1960-1963.
"Zagatos designspråk är ett perfekt komplement till vår design och vår tekniska expertis. Efter att våra varumärken kopplats till varandra i 50 år har samarbetet resulterat i några av världens mest ikoniska bilar", sa Aston Martins vd Ulrich Bez vid presentationen i Italien.

Montern på Frankfurtsalongen blir ovanligt stor i år. Och det kan man förstå då Aston Martin även ska visa upp supersportbilen One-77 i färdigt skick, uppgraderade V8 Vantage S, tävlingsbilen V12 Vantage GT3 och nyligen lanserade Virage.

Aston Martin V12 Vantage GT3

Byggd för race i GT3-klassen, antingen hos FIA eller någon av andra arrangörerna. Aston Martin V12 Vantage GT3 drar nytta av mindre mått och bättre viktfördelning, jämfört med DBRS9.

Aston Martin V12 Vantage GT3 byggs till kund för nästa års säsong. Till skillnad mot föregångaren DBRS9 har V12 Vantage GT3 en kortare hjulbas, lägre placerad motor och tillräckligt mycket lättviktsteknik för att nå målet 1.250 kilo i racefärdigt torrskick. V12:an på 6,0 liter ger runt 600 hk och för att förbättra användbarheten har bilen både ABS-bromsar och antispinnsystem standardmonterat.

Racebilen Aston Martin V12 Vantage GT3 kan användas i FIA:s GT3-serie, liksom långdistansloppen i Tyskland (Nürburgring, VLN-serien) och i den brittiska GT Championship-serien. Bilder på de nya Aston-modellerna har vi samlade i ett bildgalleri nedan (hoppa direkt dit genom att klicka på länken). Klicka på "Visa album, klicka på en bild och sedan "Bildinfo" för att se bilden i sin högupplösta version.

Aston Martin gör sååå snygga vagnar! Önskar att jag kunde vara på plats i Frankfurt.
411
6