Dodge Caliber läggs ner i höst

Äntligen läggs Dodge Caliber ner. Beslutet är fattat och inte många sörjer. Eller? Våra läsare har en annan uppfattning och som begagnad är Dodge Caliber snarare prisvärd. Vad tycker du?

Dodge Caliber

Dodge Caliber har ganska bra innerutrymmen, speciellt i baksätet. Men C-stolpen gör att man får luta huvudet inåt och sittdynan i baksätet är alldeles för dåligt stoppad.

Redan när Dodge Caliber dök upp som konceptbil på Genèvesalongen 2005 gick åsikterna isär. Tuff modell – eller bara konstigt? Konsumenterna bestämde, som vanligt, och Dodge Caliber rullade ut till handlarna sommaren 2006.

När vi testade Dodge Caliber första gången våren 2007 (klicka på länken för att läsa) mötte den 13 konkurrenter i kompaktklassen. Klassledaren VW Golf tog sig an hela fältet och vi kunde tyvärr konstatera att Dodge marknadsföring stämde. Caliber är en bil som sticker ut – men mest negativt!

Fjädringen i Dodge Caliber upplevdes som struttig, CVT-lådan i kombination med 2,0-litersmotorn var hemsk, kvalitetskänslan usel, bränsleförbrukningen hög och dessutom mattades bromsarna rejält när de blev varma. Totalekonomin var en katastrof, Dodge Caliber visade sig vara lika dyr att äga som BMW 120i. Vi gav betyget 1,5 stjärnor (av 5 möjliga) och utnämnde Dodge Caliber till klassens sämsta bil.

Dodge Caliber

På slät asfalt upplevs Dodge Caliber som ganska väluppfostrad men så fort ojämnheterna tilltar (läs: vinterväg) börjar hjulen studsa och fästet slås bort. Någon aktiv körning inbjuder chassit inte till.

Ännu så länge finns inget officiellt nedläggningsbeslut från Chrysler men misstanken uppstod redan i somras när det inte kom några besked om årsmodell 2012. Nu påstår oberoende sajten "Allpar.com" att Chrysler bestämt sig för att stoppa produktionen den 23 november. Systermodellerna Jeep Compass och Jeep Patriot, som delar samma plattform och drivlinor, lär nog inte heller bli långlivade.

Ersättaren till Dodge Caliber bygger på Fiatteknik och flera källor hävdar att den ännu inte namngivna modellen ska dela plattform med Alfa Romeo Giulietta. Sannolikt startar produktionen nästa sommar, som årsmodell 2013. Koncernchefen Sergio Marchionne har redan utlovat toppmodern teknik, bland annat en niostegad automatlåda.

I Sverige har Dodge kastat in handduken sedan i juni. På den svenska hemsidan Dodge.se konstaterar man helt kort att varumärket upphört i Sverige. Inte heller Chrysler får bli kvar utan nu är det Lancia som gäller istället.

Dodge Caliber möter 13 konkurrenter

Klassens svarta får? Jo, vi gav faktiskt inte Caliber mer än 1,5 stjärnor i vårt test 2007. Klicka på bilden för att ladda hem testet som pdf-dokument.

Är då Dodge Caliber så usel som vi tyckte vid stortestet 2007? Nja, bilen fick faktiskt en del detaljförbättringar och lyfte sig i håret. En grundorsak till det dåliga resultatet var ägandekostnaderna, framför allt det stora värdefallet. Som begagnatbil kan Dodge Caliber därför vara mera intressant och det visar våra läsarbetyg. 100 procent av ägarna till en Dodge Caliber som satt betyg på vår sajt skulle göra om sitt köp.

Problemfriheten för Dodge Caliber fick betyget 89 procent, vilket är mycket bra. Totalbetyget 69 procent är under flera av konkurrenterna i kompaktklassen men i gengäld finns det nu begagnade Dodge Caliber till salu för under 100.000 kronor som inte gått allt för långt. Men undvik CVT-lådan!

Dodge Caliber är en bra bil. Lite missförstådd bara.
111
162