Skoda börjar producera eldriven Octavia

En helt eldriven Octavia har varit på gång länge. Nu ska tio testexemplar tillverkas för utvärdering, och de första bilarna kommer synas på vägarna redan i höst.

Skoda har jobbat på en eldriven version av Octavia länge. Produktionen av tio testexmplar börjar nu.

Skoda Octavia Green E Line är en helt eldriven version av mellanklassaren Octavia, och använder Volkswagengruppens färdiga moduler för elbilar. Elmotorn har en konstant effekt på omkring 80 hk och en maxeffekt på 115 hk, och vridmomentet på 270 Nm finns som vanligt på elbilar tillgängligt redan från start.

För att uppmärksamma fotgängare på Octavians framfart förses testbilarna med en ljudgenerator, som ger ifrån sig ljud i farter upp till 40 km/h. Skoda kommer senare även erbjuda plugin-hybridversioner av flera modeller, bland annat Fabia och Octavia. Testerna av eldrivna Octavia Green E Line drar igång nu i höst.

"En utsläppsneutral rörelsefrihet är ett av våra viktigaste mål för framtiden. Jag tror att elbilar är svaret på striktare utsläppsgränser och högre hållbarhetskrav från våra kunder. Vår styrka att möta framtiden ligger i en enormt stark teknisk kompetens och ett nära samarbete inom Volkswagenkoncernen. Det är en kombination som gör det möjligt för oss att utveckla säkra och prisvärda elbilar för framtiden vilket är ett stort steg för vårt varumärke", säger Eckhard Scholz, ansvarig för Skodas teknikutveckling.

Skoda Octavia Green E Line får ett litiumjon-batteri som klarar en räckvidd på omkring 15 mil. Batteriet väger 315 kilo och lagrar energi när föraren bromsar.

Helt eldrivna bilar är framtiden.
127
122