Saabs presskonferens gav få besked

Augustilönen är ännu inte betald och läget för Saab är osäkert. Personalen har informerats och Saab ansökte under onsdagen om rekonstruktion, vilket tillfälligt stoppar kronofogdens utmätningar. Leverantörsskulderna är större än väntat, cirka 2,5 miljarder kronor.
Annons

Saabs presskonferens gav få besked
Personalen är inkallad till fabriken för att bli informerade om läget. Men någon produktion blir det inte tal om.

Saabs finansiella situation är fortsatt kritisk och det
behövs ett snabbt tillskott i kassan för att betala ut augustilönen till de
anställda. Personalen var inkallad under morgonen och blev informerade av vd Victor Muller. På eftermiddagen informerade Victor Muller media och hade få nya besked, däremot uppgav han att skulderna uppgår till 150 miljoner euro. Saab fortsätter att vänta på klartecken från kinesiska myndigheter och i väntan på dessa behövs det skydd som fås när företaget är under rekonstruktion.

Samma situation var Saab i under 2009 när GM försökte hitta en ny
ägare – först Koenigsegg och senare den nuvarande ägaren Spyker Cars (som bytte namn till Swedish Automobile). Då pågick rekonstruktionen under ett halvår och skulder skrevs ner, främst till gamla ägaren GM. Det nuvarande förfarandet väntas gå snabbare men det är inte alls säkert att ansökan om rekonstruktion beviljas – tingsrättens beslut väntas på torsdag eftermiddag.

Victor Muller ville ogärna spekulera om vad som skulle hända om begäran avslås, men sa att man har en ”Plan C” redo ifall rekonstruktionen inte beviljas av Vänersborgs tingsrätt. Muller var själv övertygad om att tingsrätten beviljas.

Saabs blivande, kinesiska delägare Pang Da och Youngman
väntar fortfarande på ett godkännande från myndigheten NDRC, ”National
Development and Reform Council”. I väntan på detta besked behöver Saab
Automobile ett överbryggningslån, men något sådant besked har inte kommit ännu.
Saabs nuvarande skuldbörda till underleverantörerna är betydilgt större än den miljard kronor som bedömare tidigare trott. Skulderna, med dotterbolagen inräknade, uppgår till 2,6 miljarder kronor, det framgår i företagets ansökan för rekonstruktion. Den totala summan av kortfristiga skulder omfattar 6,9 miljarder
kronor, och de långsiktiga skulderna för moderbolaget Saab Automobile är nu uppe i 2,3 miljarder kronor.

Annons
Annons
Rulla till toppen