Ford MyKey lugnar oroliga föräldrar

Ford visar upp ett smart system för att få ungdomar att köra säkrare och snålare. MyKey kan sänka ljudvolymen och tvinga föraren att sätta på bilbältet. Snart kommer även Ford Sync till Europa – den fungerar som BMW:s iDrive och utvecklas tillsammans med Microsoft.
Annons

Ford MyKey lugnar oroliga föräldrar
Nu är det definitivt slut på handbromssladdarna i framtida Ford-modeller: ungdomarna kan inte koppla ur ESP-systemet. Om de inte kommer åt föräldrarnas nyckel…
Så här kan det se ut när föräldrarna ställer in vad som ska tillåtas och förbjudas för ungdomarna. Inställningarna sparas på en särskild ”ungdomsnyckel”.
Ford MyKey lugnar oroliga föräldrar
MyKey kommer till Europa 2012.

Både MyKey och Sync har funnits i USA sedan tidigare, men båda teknikerna kommer nu till Europa. MyKey blir standard på de flesta Fordmodeller i början av 2012, och Sync blir tillval.

Med MyKey-systemet kan föräldrar programmera en särskild ”ungdomsnyckel” för de ovana förarna i hushållet. Systemet kan begränsa bilens toppfart och ljudvolym, och det uppmuntrar föraren att använda bilbältet och köra snålare. Bilstereon är helt avstängd tills föraren satt på bältet. Om bilen utrustats med antikollisionssystem, filhållningsassistent och döda vinkel-varnare kan dessa system inte avaktiveras.

Enligt forskning som Ford hänvisar till i pressmeddelandet löper europeiska bilförare under 25 år tre gånger högre risk att råka ut för en dödsolycka än erfarna förare. 58.000 personer mellan 18 och 24 år omkom i trafikolyckor under åren 1999–2008. Om bilen utrustats med Sync-systemet ringer bilen själv upp larmcentralen om en olycka skett. Bilens aktuella position hämtas från GPS-systemet.

Ford MyKey lugnar oroliga föräldrar
Ford Sync kopplar ihop klimatanläggning, navigation och andra system till en enhet. Nu introduceras systemet i Europa.

Ford Sync har sålts i USA sedan 2007 och kombinerar
navigationssystem, telefonuppkoppling och annat till ett system. Det
liknar BMW:s iDrive till uppbyggnaden, men baseras på teknik från
Microsoft. Ford siktar nu på att förse två miljoner bilar i Europa med
tekniken till 2015. Systemet har modifierats för att fungera i Europa:
det förstår nu 10.000 kommandon på 19 språk, och det har snabbats upp
rejält eftersom de första testerna visade att systemet inte hann med att
ge korrekta köranvisningar i tid på tyska Autobahn.

Ford Focus blir först ut med Sync i Europa, och systemet visas upp på
IFA-mässan i Berlin. Ford Fiesta blir första modell att förses med
MyKey, tidigt 2012.

Annons
Annons
Rulla till toppen