Även företag får superpremie för elbilar

Alliansens "supermiljöbilspremie" ger 40.000 kronor i fickan för alla privatpersoner som köper en elbil. Nu kan premien utnyttjas även av företag. "Det kommer snabba på introduktionen av elbilar på marknaden", säger Bil Swedens vd.

Mitsubishi i-MiEV omfattas av supermiljöbilspremien på 40.000 kronor, och ligger just nu på första plats i Sveriges elbilsstatistik.

Bertil Moldén.

Som en del av Alliansens valmanifest togs en särskild miljöbilspremie fram för att förbättra försäljningen av elbilar. Premien kostar regeringen 200 miljoner kronor, och den ska räcka till 5.000 bilar. Hittills i år har 141 elbilar registrerats.

Från början skulle premien enbart gälla privatpersoner, men nu har regeringen lyssnat på kritikerna och breddar premien för att även omfatta företag och offentliga organisationer.

"Att premien även omfattar företag är glädjande då detta kommer att snabba på introduktionen av elbilar på marknaden. Inom några år kommer elbilarna att nå begagnatmarknaden vilket gör att privatpersoner kan få köpa en elbil till ett mycket rimligt pris", säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Organisationen Gröna Bilister välkomnar också nyheten.

"Supermiljöbilspremien har i ett slag gått från luftslott till verklighet. Tidigare skulle den bara gälla för privatpersoner, och då hade regeringen i praktiken fått behålla nästan hela anslaget på 200 miljoner kronor. Nu inkluderas de grupper som kan tänkas köpa elbil, och då kommer pengarna att gå ut snabbt", säger Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

Premien är viktig för att öka försäljningen av elbilar i Sverige, enligt Bil Swedens vd Bertil Moldén.

Fick jag 40.000 kronor i rabatt skulle jag kunna köpa en elbil.
54
49