Nu vet vi priset på Nissan Leaf

Elbilen Nissan Leaf, Årets bil i Europa och världen, finns just nu att provköra i Stockholm. Nissans Europaturné är på plats, och vem som helst kan uppleva att köra avgasfritt och ljudlöst. Och Nissan har avslöjat vad den ska kosta.

Just nu kan du se Nissan Leaf på Medborgarplatsen, där Nissan blir kvar till och med den 15 september.

Nissan hade tur när Leaf Tour kom till Stockholm. I dagarna avslöjades att regeringens superpremie för miljöbilar börjar gälla vid årsskiftet, och därmed får alla köpare av en Leaf statligt bidrag med 40.000 kronor. Det betyder att en Leaf av årsmodell 2012 kommer att kosta 330.000 kronor netto.

Subventionen gäller för alla bilar som släpper ut högst 50 gram koldioxid per kilometer, och det betyder att alla helt eldrivna bilar omfattas av premien.

Nissan Leaf kostar alltså 370.000 kronor i handeln, innan premien är avdragen. Därmed blir den billigare än Opel Ampera, som hamnar runt 400.000 kronor. Men då ingår reservgenerator som förlänger räckvidden till totalt cirka 55 mil. Den betydligt mindre elbilen Mitsubishi iMiev (i likhet med Leaf en ren elbil) kostar 363.000 kronor före avdragen miljöbilspremie.

Med miljöbilspremien på 40.000 kronor blir priset för Nissan Leaf 330.000 kronor.

Nissan Leaf är en femdörrars femsitsig bil i Golfklassen. Den har samma utrustning som en motsvarande modell med förbränningsmotor: bland annat luftkonditionering, satellitnavigering, parkeringskamera och smartphone-anslutning. Den har uttag för laddning både från vanlig elkontakt  och från snabbladdningsstation. Med snabbladdning fyller man på batteriet till 80 procent på en halvtimme. Normalt laddas batteriet fullt över natten på 7-8 timmar.

Nissan anger räckvidden per laddning till mellan 80 och 200 kilometer, beroende på trafik och körstil. Utnyttjar man accelerationsresurserna flitigt, hamnar räckvidden under tio mil, men med drive-spaken i läge Eco och försiktigt gaspådrag kommer man åtminstone 15 mil, kanske lite till. En finess i utrustningen är en navigatorkarta som i realtid visar räckviddscirklar för respektive körläge.

Nissan Leaf börjar levereras senare i höst. 

• Vi provkörde Nissan Leaf redan i vintras - läs provkörningen här och se fler bilder!

Här läser du provkörningen från tidningen. 

För det priset kan jag tänka mig att köpa Nissan Leaf.
72
323