Honda bekräftar ny lätt NSX?

Klassiska superbilen Honda NSX kan äntligen få en uppföljare. Det avslöjar en Hondachef på Frankfurtsalongen. "Vi vill inte kopiera Ferraris effekt, utan jaga effektivitet", säger han.

1990-talsikonen Honda NSX lades ned så sent som 2005, och en efterträdare har länge varit på gång. Nu verkar det som att den äntligen fått grönt ljus!

Honda NSX lanserades 1990 och hade en mittmonterad V6-motor i aluminium. Modellen såldes i hela 15 år, och efterföljaren har länge varit en snackis i bilvärlden. Hondas amerikanska vd Tetsuo Iwamura bekräftade att en V10-motoriserad uppföljare skulle lanseras 2010, men 2008 tog han tillbaka uppgifterna och skyllde på ekonomiska problem. Envisa rykten menar dessutom att nästa NSX blir hybriddriven.

Takanobu Ito.

Men nu har Hondachefen Takanobu Ito avslöjat att Honda börjat utvärdera om företaget ska utveckla en uppföljare. Om modellen får grönt ljus blir den "radikalt annorlunda mot föregångaren". Han säger i en intervju med brittiska Autocar att målet är en bil med "dramatiskt vikt/effekt-förhållande istället för bara hög effekt".

"Min önskan är att Hondas ingenjörer får uppleva att utveckla en sportbil som NSX i framtiden. Ingenjörerna på Honda tittar redan på att utveckla en sådan bil", säger Takanobu Ito.

Han menar också att Honda inte kommer fokusera på hög specifik effekt: "Förra NSX handlade om hög effekt, men också bra köregenskaper. Idag fokuserar vi på vikt/effekt-förhållandet. NSX var känd för sin aluminiumkaross, så när vi utvecklar uppföljaren vill vi inte kopiera Ferraris effekt, utan istället jaga hög effektivitet", säger Takanobu Ito. Han avslöjar dock inte när bilen sätts i produktion.

Helt rätt av Honda att fokusera på vikten, istället för bara effekten.
444
6