Hovrätten sa ja till prövningstillstånd för Saab

Hovrätten sa på måndagsförmiddagen ja till prövningstillstånd för Saab om rekonstruktion. Men tillstånd till rekonstruktion får man i så fall först i slutet på veckan. Men även om rekonstruktion beviljas är mycket osäkert och några konkreta besked från kinesiska myndigheter saknas ännu.

Qing Hua Pang Pang Da

Fackliga representanter för IF Metall mötte Pang Das vd, Qing Hua Pang, i Frankfurt förra veckan. Enligt Pang är ett beslut från NDRC att vänta inom kort.

Måndagen den 19 september är ännu en ödesdag för det hårt anspända Saab Automobile. Under förmiddagen sammanträdde hovrätten i västra Sverige för att besluta om Saab Automobile ska beviljas prövningstillstånd för rekonstruktion. Under eftermiddagen kom beskedet att Saabs prövningstillstånd beviljas. Men det inte på något sätt självklart att hovrätten sedan beviljar rekonstruktion, dagens beslut handlar bara om att hovrättens domare ska fortsätta och studera Saabs ansökan.

För hovrätten i västra Sverige innebär det nu att man måste granska dokumenten djupare och eventuellt ta in ny information från Saab. Beslutet om rekonstruktion kan dock dröja upp till en vecka beroende på att ärendet och företaget är så stort.

Ett positivt utslag om rekonstruktion innebär att tingsrätten på nytt utser en person som ska leda Saabs rekonstruktion. Saab har själva föreslagit den person som ledde arbetet under 2009, advokat Guy Lofalk.

Fackförbundet IF Metall ändrar inte sin inställning efter dagens besked från hovrätten. För att inte missa chansen till statens lönegaranti är IF Metall mer eller mindre tvingade att lämna in en konkursansökan på tisdag eftermiddag - men den kan dras tillbaka om läget förändras. Klubbordförande Håkan Skött och IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven träffade i förra veckan kinesiska Pang Das vd Qing Hua Pang i Frankfurt. Enligt Håkan Skött var det ett positivt möte:

"De känner väldigt starkt för varumärket och tror på att det löser sig för oss och att vi går en bra framtid till mötes. De är intresserade av att följa med oss in i den framtiden," sa Håkan Skött till tidningen TTELA.se (klicka för att läsa mer).

Enligt Håkan skött är ett godkännande om delägarskap för Pang Da och Youngman inne i ett slutskede. Den kinesiska myndigheten NDRC, "National Development and Reform Council" ska godkänna affären och i väntan på det kan inga nya pengar från de kinesiska ägarna komma in i företaget. Sedan tidigare har de båda fackförbunden Unionen och Ledarna begärt Saab i konkurs, liksom ett par utländska underleverantörer.

Jag tror att hovrätten beviljar både prövningstillstånd och rekonstruktion. Saab klarar sig även denna gång.
441
106