Ferraris stegrande häst är ett mysterium – men så här kom den till

Det sägs att Enzo Ferrari bara berättade den här historien en enda gång. Sant eller ej, men nu får vi reda på hur Ferraris berömda logotyp - med den svarta hästen på gul botten – blev till.

Hur blir en logotyp till? När det gäller bilmärken är historien ibland både gammal och snårig, inte sällan förknippad med heraldiska vapen – det vill säga en typ av vapensköld som liknar de som använts av adliga släkter.

Ferraris logotyp är så självklar att vi sällan ens tänker tanken att den måste ha ett ursprung. Enligt vad som sägs i filmen ovan berättade Enzo Ferrari bara historien en enda gång. Men även om det bara är en skröna så är förvånansvärt lite känt om ursprunget till Ferraris logotyp.

Piemonte Reale Cavalleria 1692

Ferraris ursprung?

Ni som vill fördjupa er i ämnet kan alltså investera två minuter till avdelningen "onödigt vetande" och titta på Ferraris film.

Är då förklaringen så här enkel? Vad som inte nämns i Ferraris film är hur piloten Francesco Baracca hittade sin stegrande häst. Mest troligt är att symbolen härstammar från italienska kavalleriregementet "Piemonte Reale Cavalleria" (1692), se lilla bilden till höger. Familjen Baracca var också kända för sin hästuppfödning.

Enligt Enzo Ferrari hade han 1933 pratat med föräldrarna till den framgångsrika piloten Francesco Baracca, aktiv under första världskriget. Efter sin första luftseger 1916 lät Francesco Baracca måla symbolen för sitt gamla kavalleriregemente – "Piemonte Reale Cavalleria" – på sidan av sitt flygplan. Under de följande två åren lyckades Francesco Baracca skjuta ner inte mindre än 34 motståndare, vilket gjorde honom till Italiens största flygaräss. Men som för så många andra piloter slutade karriären med att han en dag inte kom tillbaka.

Greven Enrico Baracca och grevinnan Paulina uppmanade Enzo Ferrari att använda den stegrande hingsten som en symbol för hans nystartade racingteam, då det skulle "bringa lycka och framgång".

Men det finns de också de som hävdar att Baracca sköt ner ett tyskt plan och för att hedra sin motståndare använde han den häst som fanns målad på planet. Den tyska piloten kom från Stuttgart och använde hemstadens vapensköld på sitt plan – som händelsevis också har en stegrande häst som motiv.

Kanske en lite långsökt teori då hästar ingalunda är ovanliga i vapensköldar och historien om den tyska piloten från Stuttgart inte är bekräftad. Däremot vet vi ju att Stuttgarts stadsvapen används av den lokala sportbilstillverkaren, just det – Porsche.

Enzo Ferrari modifierade dock logotypen något och placerade hingsten i en klassisk, heraldisk form av en symbolisk vapensköld. Den gula bakgrundsfärgen kommer från hemstaden Modena. De grön-vita-röda ränderna längst upp i logotypen är förstås inte svåra att gissa ursprunget till.

Enzo Ferrari horse

Det påstås att företagets grundare, Enzo Ferrari, bara berättade historien om logotypen en enda gång. Kanske en skröna, men relativt lite är känt om den stegrande hästens ursprung.

Piloten Francesco Baracca sägs hade en stegrande häst på sitt flygplan. Den gula färgen symboliserar Modena.

Jag tror att Enzo Ferrari berättade precis som det var, logotypen kommer från Francesco Baracca.
281
19